Bahrein: Tienduizenden zetten regering onder druk

23/02/11 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Tienduizenden Bahreinen hebben een anti-regeringsmars gehouden in de hoofdstad Manama.

Bahrein: Tienduizenden zetten regering onder druk

© reuters

"Het volk wil de val van het regime", riepen de betogers dinsdag op de eerste georganiseerde manifestatie sinds de gewelddadige aanval op het Parelplein vorige week. Ordetroepen doodden toen zeven mensen en er vielen veel gewonden.

Enkele dagen geleden liet kroonprins Salman bin Hamad Al-Khalifa de tanks en pantservoertuigen van het leger terugtrekken. Dat was een van de voorwaarden van de oppositie om in dialoog te gaan.

Eisen van volk

De betogers weigeren echter nog steeds gesprekken met de kroonprins. Die zullen er pas komen als al hun voorwaarden zijn voldaan.

Zo eisen ze de vrijlating van politieke gevangenen, een onderzoek naar de dood van mede-betogers, het aftreden van de regering en politieke hervormingen die zullen leiden tot een constitutionele monarchie. Sommige actievoerders willen ook dat koning Hamad bin Isa al-Khalifah aftreedt.

"Wij willen een nieuwe regering, het volk moet het land regeren", scandeerden de betogers.

Arabische revolutie

Bahrein is een van de vele Arabische landen waar betogingen voor de democratie plaatsvinden sinds de val van de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali in januari.

De Jordaanse oppositiebeweging organiseert vrijdag een "Dag van woede". "We verwachten ongeveer 10.000 aanhangers van de islamitische beweging", zegt Zaki Bani Rsheid, uitvoerend comitélid van het Islamitische Actiefront (FAI). Ook aanhangers van 19 andere groeperingen zullen de betoging bijwonen.

In de Jemenitische stad Sanaa protesteren duizenden woensdag voor het vertrek van president Ali Abdallah Saleh. De betogers zijn extra gemotiveerd door de moord op twee anti-regeringsbetogers dinsdagnacht.

Onze partners