Bahrein en Saudi-Arabië proberen revolutie te voorkomen

© epa

De koningen van Bahrein en Saudi-Arabië proberen het volk tegemoet te komen met allerlei toegevingen. Ook de Jemenitische president Saleh belooft “vreedzame manifestaties”.

Bahrein

Na de gewelddadige interventie op het Parelplein in de hoofdstad Manama vorige week, liet kroonprins Salman bin Hamad Al-Khalifa de tanks en pantservoertuigen van het leger terugtrekken. Woensdag werden ook 23 sjiitische opposanten vrijgelaten, nadat de koning hen gratie had verleend.

Ondanks deze toegevingen werd er woensdag opnieuw geprotesteerd in het centrum van Manama. Zolang hun volledige eisenpakket niet wordt ingewilligd, weigeren de betogers in dialoog te treden met de kroonprins.

Zo willen de oppositieleden nog een onderzoek naar de dood van mede-betogers, het aftreden van de regering en politieke hervormingen die zullen leiden tot een constitutionele monarchie.

Sinds het begin van de protesten op 14 februari vielen al 7 doden.

Saudi-Arabië Voorlopig bleef Saudi-Arabië grotendeels gespaard van anti-regeringsprotesten en dat wil koning Abdullah bin Abdul-Aziz graag zo houden. Daarom kondigde hij een reeks sociale maatregelen aan ten voordele van ambtenaren, studenten en kredietnemers.

Ongeveer een miljoen Saudische ambtenaren krijgen 15 procent loonopslag. Daarnaast wordt 40 miljard Saudische ryal (7,8 miljard euro) extra gepompt in een hulpfonds voor huisvesting.

De 86-jarige Abdullah kondigde verder maatregelen aan om de werkloosheid te bestrijden en schonk gratie aan een groot aantal Saudische gevangenen die vastzaten voor financiële misdrijven.

De koning is teruggekeerd naar zijn land na drie maanden van afwezigheid. In die tijd onderging hij twee rugoperaties. Tijdens zijn afwezigheid groeide de politieke en sociale onrust in de Arabische wereld, onder meer in buurlanden Bahrein en Jemen.

Jemen

De Jemenitische president Ali Abdallah Saleh heeft zijn veiligheidstroepen opdracht gegeven om de “manifestanten te beschermen” in het land waar de repressie van het volksprotest al zeker 15 mensenlevens heeft geëist, zo meldde het officiële persbureau Saba. Saleh vroeg ook “het recht van de burgers om vreedzaam bijeen te komen te beschermen”.

Acht parlementsleden van het Algemene Volkscongres, de partij aan de macht in Jemen, namen woensdag collectief ontslag. Ze deden dat uit protest tegen de bloedige repressie van de manifestaties tegen het regime. In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen twee manifestanten om het leven door gewapende aanhangers van het regime tijdens een sit-in voor de universiteit van de hoofdstad Sanaa.

Duizenden manifestanten, vooral jongeren, kamperen al drie dagen voor de universiteit. De protesten in Jemen begonnen elf dagen geleden. De doden van de voorbije nacht zijn de eerste in de hoofdstad sinds het begin van de protesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content