Véronique Goossens

Baggeren is een uiterst lucratieve business

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

“U bent toch een deugniet, hé”, grijnst Alain Bernard van DEME, terwijl de eindgeneriek van Z-Talk Goossens loopt en we in beeld nog een teug van ons glas water nemen. “Ja, ik weet het. Maar u bent er volgens mij ook een.”

Alain Bernard is de grote baas van DEME, de Vlaamse baggertrots in de wereld. Hij wijst naar mijn outfit. Het nieuwe seizoen van Natan is gearriveerd en ik heb me op deze miezerige dag gehuld in zomers knaloranje. “Hebben ze u op het bedrijf verteld dat ik helemaal geëxciteerd geraak van oranje?,” informeert de man die ruim 3.500 man aanstuurt op werven waar land wordt gewonnen, rivieren opgekuist, bodems van vervuiling ontdaan, windmolens in zee geplaatst, energie uit de zeegolven gehaald en in de toekomst ook mineralen van de oceaanbodem geschraapt.

Neen, dat was me niet ter oren gekomen. Verbaasd kijk ik hem aan. “Ah ja, als iemand op het werk met een oranje das komt opdraven, ben ik hyperactief. Dat doet mij namelijk denken aan Nederland, het land van Boskalis en Van Oord. Naast Jan De Nul Group zijn dat de belangrijkste concurrenten van DEME,” vervolgt Alain Bernard. “Wij houden elkaar scherp in een baggerwereld waarin de Chinezen uiteraard ook oprukken.”

Baggeren, moet u begrijpen, is een uiterst lucratieve business. Informeert u maar ‘ns bij beleggers in aandelen van Ackerman & Van Haaren, de holding boven DEME. Door de klimaatopwarming moeten kusten worden versterkt, overal in de wereld. Sterker nog, er zijn landen die wegens plaatsgebrek land bijmaken, zoals Singapore of Dubai. Daar heb je massa’s zand voor nodig. Zoveel zand, dat een aantal malafide ondernemers en overheden daar een enorme handel in opzet. Het perverse is dat ze in corrupte, doorgaans armere landen natuurlijke buffers tegen overstromingen of stormen verdonkeremanen en die elders, doorgaans in steenrijke landen, zouden gebruiken om land bij te spuiten. Ik moet u niet overtuigen, dat is in geen geval duurzaam.

Global Witness, de NGO die onze Antwerpse diamantsector in verlegenheid bracht over de bloeddiamanten, heeft daar al geregeld over gerapporteerd.

In P-Magazine vertelde onderzoeksjournalist Peter Dupont enkele weken geleden dat er op de Filipijnen aan de kust tonnen zand verdwijnen, waardoor de archipel nog kwetsbaarder wordt voor tyfoons, die met de regelmaat van de klok langs razen. Zowel het bedrijf van Jan Pieter De Nul als DEME worden in de artikels in verband gebracht met die praktijken. De titel van het eerste stuk is scherp: “De Nul nodigt de dood uit in de Filipijnen.” Baggeraar De Nul probeerde de bewuste P-Magazine uit de krantenwinkels te halen via de rechter, maar dat mislukte. Bij DEME zwegen ze in alle talen. Wat uiteraard een slimme reactie was, want zo verstomde het ongemakkelijke nieuws snel. Crisiscommunicatie heet zoiets.

In Z-Talk Goossens wil ik weten hoe DEME in het verre buitenland werkt. Waar komt bijvoorbeeld het zand vandaan dat gebruikt wordt om in Singapore land uit het niets te doen verrijzen. “Uit Cambodja en Myanmar. Helemaal niet van de Filipijnen.” Over Cambodjaans zand valt alvast te zeggen dat de lokale regering sinds 2009 een exportverbod heeft opgelegd, omdat er al ongezond veel zand was verdwenen.

Volgens welke regels werken jullie? “Internationale, de OESO-normen en zo.” Interessant om eens uit te zoeken wat OESO-normen zeggen over het verhuizen van zand. En geldt dat dan ook voor de landen die niet bij de OESO zitten, de arme landen dus?

Wat is jullie policy rond het verstrekken van steekpenningen? Want in landen als de Filipijnen, Congo, Panama, waar jullie actief zijn, is het zeer moeilijk werken zonder wat onder tafel te schuiven. “Wij werken uiteraard niet met steekpenningen!”.

Hoe komt het dan dat Jan Pieter De Nul jullie daarvan op de Filipijnen beschuldigd heeft? “Tja, dat beweren zij.”

Spannend beroep, DEME leiden, dat wel. En leuk bovendien. Alain Bernard zit er al zijn hele carrière, 34 jaar lang. Bent u al bezig met uw opvolging voor te bereiden? “Volop. Twee personen in het bedrijf weten dat ze de nieuwe CEO kunnen worden.”

Dat moet nogal een rivaliteit zijn tussen die twee, opper ik.

“Zo ben je zeker dat zij de komende jaren het onderste uit de kan halen,” klinkt hij terwijl we door de compleet gerenoveerde gang lopen, waar dinsdag Koning Filip zou doorwandelen.

Tussen haakjes, vorige week kwam de staatsveiligheid bij de Medialaan op bezoek om na te kijken welk parcours het koningspaar zou volgen. De gerenoveerde gang werd afgekeurd. Veel te smal.

We botsen bijna op elkaar als ik hem richting make-up wil meetronen. “Ik houd de schmink liever op,” geeft hij te kennen. Met bepoederde poriën wandelt hij de winderige dag in, op weg naar nieuwe avonturen.

Alain Bernard is dit weekend te gast in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content