B-Fast kan niet landen in Kathmandu en is ten vroegste dinsdag ter plaatse

27/04/15 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Het team van B-Fast dat onderweg was naar Nepal, is noodgedwongen moeten uitwijken naar New Delhi, in het noorden van India. De luchthaven van Kathmandu kan de vele aankomende vluchten niet aan en staat volledig vol met vliegtuigen die noodhulp en reddingsteams afleveren.

B-Fast kan niet landen in Kathmandu en is ten vroegste dinsdag ter plaatse

© Belga Image

De eerste zoekactie van de Belgen naar overlevenden is ten vroegste voor dinsdag, ruim 72 uur na de zwaarste aardbeving zaterdagochtend.

Wachten in de lucht

Al bij de laatste tussenstop in Bahrein werd duidelijk dat het Belgische vliegtuig mogelijk niet meteen zou kunnen landen in Kathmandu, de Nepalese hoofdstad waar alle internationale noodhulp arriveert. Uiteindelijk bleek zelfs extra brandstof om desnoods twee uur te blijven rondcirkelen niet te volstaan om maandag nog te landen. Bij het naderen bleek dat er al een heel aantal toestellen in de lucht hingen, wachtend op groen licht.

'Iedereen is op hetzelfde moment vertrokken en komt op hetzelfde moment aan', klinkt het ontgoocheld bij de Belgen. 'Dat is voor iedereen erg frustrerend, maar er komt tenminste wel noodhulp aan. Als wij het niet zijn, dan zijn het andere landen die vandaag nog arriveren.'

Uur vliegen

Het team van B-fast week noodgedwongen uit naar New Delhi, op een dik uur vliegen van Kathmandu. Wanneer het dinsdag alsnog in Kathmandu zal geraken, is nog niet duidelijk. Intussen tikt de tijd wel genadeloos verder.

Het Belgische team is gespecialiseerd in 'urban search and rescue' en focust dus louter op het zoeken naar en redden van overlevenden onder het puin. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners