AzG-adviseur: ‘Aanvallen op ziekenhuizen normaal geworden in oorlog’

Eind april werd in de Syrische stad Aleppo een ziekenhuis getroffen bij bombardementen door het Syrische regeringsleger. © REUTERS

Een humanitaire specialist van hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AzG) hekelt aanvallen op ziekenhuizen in conflictgebieden en wijst ook de permanente leden van de VN-veiligheidsraad met de vinger.

Volgens Michiel Hofman, een hooggeplaatst humanitair adviseur voor Artsen Zonder Grenzen, lijkt het alsof ziekenhuizen en hulpverleners ‘normale doelwitten’ geworden zijn in conflictgebieden. Hij beschuldigt vooral de conventionele strijdkrachten van herhaaldelijke oorlogsmisdaden. Bovendien vindt hij dat landen als Rusland en de Verenigde Staten medeplichtig zijn, omdat ze ook betrokken zijn bij de conflicten waar die oorlogsmisdaden plaatsvinden. Dat schrijft The Guardian.

In februari dit jaar stelde Artsen Zonder Grenzen in een rapport dat in 2015 63 van de 150 medische faciliteiten, die het ondersteunt in Syrië, gebombardeerd werden bij in totaal 94 aanvallen. Ook dit jaar waren er al meldingen daarvan in conflictgebieden als Syrië en Jemen. Zo was er eind april nog een luchtaanval op een ziekenhuis, ondersteund door AzG, in de Syrische stad Aleppo die aan meer dan 27 mensen het leven kostte, onder wie ook kinderen. Ook in Jemen werd er eerder al melding gemaakt van aanvallen op medische faciliteiten.

‘Rebellengroepen beschikken niet over de luchtmacht om ziekenhuizen te bombarderen, het zijn uitsluitend staten die dat kunnen doen’, zegt Hofman aan The Guardian.

Militaire en logistieke steun

De VN-veiligheidsraad kondigde begin mei nog een resolutie af om de bescherming voor hulpverleners en ziekenhuizen te verhogen in oorlogszones. Maar Hofman vindt dat enkele landen die de resolutie ondertekend hebben – Rusland, de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – zelf medeplichtig zijn omdat ze militaire en logistieke steun bieden aan landen en coalities die ziekenhuizen aanvielen.

Zo steunt de VS de door Saudi-Arabië geleide coalitie in de strijd tegen de Houthi-rebellen in Jemen met inlichtingen en logistieke hulp. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verkochten al voor miljoenen dollars wapens aan Saudi-Arabië. Rusland is dan weer een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Het Syrische regime werd al meermaals beschuldigd van het doden van onschuldige burgers door luchtaanvallen.

Volgens Hofman stellen het Syrische regime en Saudi-Arabië de beschermde status van ziekenhuizen in vraag als die zich in vijandige gebieden bevinden en dat maakt het voor hen een mogelijk legitiem doelwit. ‘Medici in oorlogszones hebben het recht om iedereen, ook de vijandige strijdkrachten, te helpen, maar dat komt onder druk te staan door veel staten op dit moment’, besluit Hofman. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content