Ayatollah haalt uit naar VS op Twitter

29/12/14 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

De hoogste leider van Iran heeft zich via sociaal netwerk Twitter uitgesproken over het politiegeweld en de rassenkwestie in de Verenigde Staten. Ayatollah Ali Khamenei maakte daarbij gretig gebruik van de hashtag #BlackLivesMatter.

Ayatollah haalt uit naar VS op Twitter

Ayatollah Ali Khamenei, de 'geestelijke leider van Iran' © Reuters

De hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, heeft zich via microblog Twitter gemoeid in het debat rond politiegeweld en de rassenkwestie in de Verenigde Staten. In een resem commentaren op zijn Engelstalige pagina, maakte hij daarbij gebruik van de hashtag #BlackLivesMatter.

De Ayatollah besprak het thema al vaker, sinds de ongewapende zwarte tiener Michael Brown in Ferguson werd doodgeschoten door agent Darren Wilson. Deze keer tweette Khamenei in het licht van Kerstmis, zo meldt The Guardian.

'Hypocrisie'

Hij klaagt op het sociaal netwerkt de 'hypocrisie' van de VS aan tijdens de kerstperiode, door een verband te suggereren tussen het lijden van Jezus aan het kruis voor de onderdrukten en het onderdrukken van de manifestanten in Ferguson.

'#Jezus leed om tirannen tegen te werken die mensen in deze wereld en het hiernamaals door de hel hadden laten gaan, zo steunde hij de onderdrukten. #Ferguson', luidde de tweet. Volgens Khamenei wordt het verwacht dat de volgers van Jezus hem ook volgen in zijn strijd tegen de onderdrukkers en het verdedigen van de onderdrukten. Maar dat velen die vandaag beweren Jezus te volgen, 'de plaats van de tirannen innamen waartegen hij zijn hele leven streed'. Ook op kerstavond ging de Ayatollah aan het typen: 'Als #Jezus vandaag onder ons was geweest, zou hij geen seconde nadenken over het bestrijden van de zelfingenomen medemens en het steunen van de onderdrukten. #Ferguson #Gaza'.

Op die manier vergeleek Khamenei het Amerikaanse politiegeweld tegen zwarten in de VS met de situatie van de Palestijnen in Gaza.

Over Ferguson, Occupy en Israël

Toen de protestacties in Ferguson uitbraken, maakte de Ayatollah ook gebruik van de gelegenheid om de rassenkwestie in het algemeen te bekritiseren. Hij schreef toen volgens The Guardian: 'Vandaag, net als voorgaande jaren, staan Afro-Amerikanen nog steeds onder druk. Ze worden onderdrukt en onderworpen aan discriminatie. #Ferguson'

Wilson werd uiteindelijk vrijgesproken in de Brown-zaak, wat in de hele VS tot protest leidde. Khamenei beschuldigde de Amerikaanse overheid ervan oneerlijk te zijn geweest tegenover de burgers. 'In #Ferguson vecht de VS met zijn volk. #BlackLivesMatter'

Het is niet de eerste keer dat de Ayatollah zich via het sociaal netwerk met de zaken van de VS moeit. In 2011, toen de Occupy-beweging een aantal protestacties lanceerde in Amerika, voorspelde Khamenei volgens de Britse krant dat de beweging 'het hele kapitalistische systeem zou neerhalen'.

De account wordt ook al eens gebruikt voor commentaar op het Iraans beleid en afkeurende berichten over de Israëlische overheid en het zionisme.

Hoewel de Engelstalige Twitteraccount van de Ayatollah niet geverifieerd is door het sociaal netwerk en het kabinet van Khamenei noch ontkent, noch bevestigt achter het account te zitten, wordt algemeen aanvaard dat zij de Twitterfeed beheren. Een feed die een zeker licht werpt op het denken van de hoogste leider van Iran die er al 25 jaar aan de macht is.

Onze partners