Autoroute du Soleil bij Lyon nog altijd geblokkeerd door actievoerende boeren

23/07/15 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:26

Boze Franse boeren houden nog altijd de snelweg A6 bij Lyon geblokkeerd. VAB raadt aan de omgeving rond Poitiers te vermijden en de A10 te nemen tussen Châtellerault en Bordeaux.

Autoroute du Soleil bij Lyon nog altijd geblokkeerd door actievoerende boeren

Franse boeren bezetten A6 © AFP

Boze Franse boeren houden donderdagochtend nog altijd de snelweg A6 bij Lyon geblokkeerd. De blokkade van de Autoroute du Soleil, waar veel vakantiegangers gebruik van maken, begon woensdagavond. De boeren blijven doorgaan met hun actie, ondanks de belofte van de Franse regering om 600 miljoen euro uit te trekken voor schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting. Ook moeten ze bepaalde premies niet betalen. 'Het gaat om maatregelen op korte termijn', zei Xavier Beulin, voorman van de Franse boerenbond FSNEA, op Europe 1. Hij verwacht verdere acties in de komende twee tot drie dagen.

In zuidelijke richting is de weg dicht bij Limonest, in noordelijke richting bij Chasse-sur-Rhône. Ook andere wegen rond Lyon zijn geblokkeerd, zoals de A42 richting Genève, de A46 richting Lyon en de A47 Saint-Etienne-Lyon. Verder naar het westen wordt een blokkade gemeld op de A75 van Clermont-Ferrand naar Béziers bij afrit 20, en op de A77 Parijs richting Nevers.

'Vermijd omgeving rond Poitiers'

VAB raadt aan de omgeving rond Poitiers te vermijden en de A10 te nemen tussen Châtellerault en Bordeaux. Wie naar Frankrijk rijdt en het verkeer en de blokkades op de voet wil volgen, luistert volgens VAB het best naar radio 107.7.

De Nederlandse automobilistenbond ANWB raadt automobilisten aan, goed op de verkeersinformatie te letten en alternatieve routes te zoeken. Dat is overigens geen garantie voor een onbelemmerde rit: ook op de nationale wegen duiken boerenblokkades op. Dat is onder meer het geval bij de toegangswegen naar Ile d'Oléron en Poitiers. Ook is de brug van Tancarville over de Seine dicht.

Met de acties willen de boeren meer steun van de regering afdwingen. Veel landbouwbedrijven verkeren op de rand van faillissement door toegenomen concurrentie uit Midden- en Oost-Europa en door het afschaffen van Europese landbouwsubsidies. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners