Australische politie arresteert 17-jarige en verijdelt aanslag

09/05/15 om 04:34 - Bijgewerkt om 05:51

De politie in het Australische Melbourne heeft naar eigen zeggen bij een antiterreur-razzia een bomaanslag verijdeld. Een 17-jarige, die drie bommen had geprepareerd, werd gearresteerd. De zelfgebouwde springtuigen zijn onschadelijk gemaakt.

Australische politie arresteert 17-jarige en verijdelt aanslag

Antiterreuractie in Melbourne © EPA

De razzia werd vrijdag uitgevoerd door zwaarbewapende antiterreureenheden.

Lokale media berichten dat de aanslag met de drie bommen voor zondag was gepland. Volgens de Herald Sun is de gearresteerde tiener de zoon van een dokter. Hij zou op Facebook dreigementen hebben geplaatst.

De huiszoeking vond plaats in Greenvale, in het noorden van Melbourne. "Er is bewijs dat de aanslag in een gevorderd stadium was", aldus de Australische premier Tony Abbott.

"De familie van de jongen reageerde geschokt en verbaasd", aldus adjunct-commissaris Mike Phelan op een persconferentie.

Het onderzoek startte negen dagen geleden. De politie wilde niet bevestigen dat de aanslag voor zondag was gepland. Phelan zei ook niet te weten waar hij precies zou plaatsvinden. "Laat het mij zo zeggen, er stond iets te gebeuren", aldus Phelan op de persconferentie. "Hadden we niets ondernomen, dan was er waarschijnlijk iets gebeurd".

Onthoofding

Volgens hem is er tot nu toe geen verband met de twee tieners die drie weken geleden ook in Melbourne werden opgepakt omdat ze een politieman wilden onthoofden

Sinds september is het dreigingsniveau in Australië verhoogd. Vanuit het land trokken al minstens 110 inwoners naar Irak en Syrië om er te vechten voor Islamitische Staat.

Australië heeft recent meerdere terreurgerelateerde aanhoudingen gehad. In september werden bij een grote antiterreuractie vijftien mensen opgepakt. Later werden ook al jongeren opgepakt die van plan waren passanten te onthoofden.

Eind vorig jaar vond in Sydney een aanslag plaats waarbij klanten van Café Lindt werden gegijzeld. Een werknemer en een klant van het Café kwamen daarbij om het leven.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners