Australische hoofdstad laat homohuwelijk toe

22/10/13 om 11:09 - Bijgewerkt om 12:18

Ondanks verzet van de federale overheid voert de Australische hoofdstad Canberra het homohuwelijk in.

Australische hoofdstad laat homohuwelijk toe

© Thinkstock

Canberra laat als eerste Australische regio het homohuwelijk toe. Verwacht wordt dat de federale overheid zal trachten om die beslissing terug te schroeven. De nieuwe Australische premier Tony Abbott geldt als notoir tegenstander van het homohuwelijk.

Het Australisch hoofdstedelijk territorium wordt de eerste plek in het land waar homo's kunnen trouwen. De meeste Australische deelstaten laten een geregistreerd partnerschap toe tussen personen van hetzelfde geslacht, maar op federaal niveau is beslist dat het huwelijk is voorbehouden aan heteroseksuele stellen.

Toch heeft het parlement van het hoofdstedelijke territorium Canberra nu ingestemd met het homohuwelijk. Zowel de groenen als de Laborpartij schaarden zich achter het wetsvoorstel. De Australische liberalen waren erop tegen.

Gesteggel met het federale niveau

Minister-president Katy Gallagher (Labor) van de regio Canberra kondigde aan dat de eerste personen van hetzelfde geslacht tegen het einde van het jaar zullen kunnen trouwen. Volgens het wetsvoorstel kunnen dan meteen ook homokoppels uit andere Australische deelstaten trouwen in de hoofdstad.

De federale overheid zal de beslissing van Canberra vermoedelijk wel aanvechten. Het Australische parlement had het homohuwelijk verleden jaar met een duidelijke meerderheid verworpen. De pas aangetreden liberale premier Tony Abbott verzet zich bovendien openlijk tegen het homohuwelijk. (Belga/YD)

Lees meer over:

Onze partners