Australië vervoegt anti-IS-coalitie en stuurt 600 troepen naar Midden-Oosten

14/09/14 om 10:42 - Bijgewerkt om 13:20

Australië neemt deel aan de door de Verenigde Staten opgezette internationale coalitie tegen de Islamitische Staat (IS). Het stuurt 600 troepen naar het Midden-Oosten.

Australië vervoegt anti-IS-coalitie en stuurt 600 troepen naar Midden-Oosten

De Australische premier Tony Abbott © BELGA

Premier Tony Abbott maakte op een persconferentie in Darwin bekend dat zijn regering van Washington de vraag had gekregen om deel te nemen aan een mogelijke militaire operatie in Irak. 'Australië is bereid zich te engageren omwille van de dreiging die uitgaat van deze moorddadige doodscultuur,' zei Abbott. 'Maar ze is noch islamitisch, noch een staat.'

Naast 600 troepen stuurt Australië ook acht Super Hornet-gevechtsvliegtuigen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het is de bedoeling dat ze op termijn ingezet worden in Irak, maar niet in Syrië.

40 landen

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde deze week aan dat zowel in Irak als in Syrië de strijd met IS zal worden aangebonden.

De VS zouden al een veertigtal landen overtuigd hebben om mee de strijd aan te binden met IS, dat de voorbije maanden grote terreinwinst boekte in Syrië en Irak. Bij de internationale coalitie horen ook tien Arabische landen. Zaterdag bevestigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nog dat Egypte zal deelnemen.

België

Volgens ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) heeft ons land nog niet de vraag gekregen, maar als dat gebeurt, dan is het klaar en bereid om deel te nemen aan de internationale coalitie. Dat zei hij naar aanleiding van de heropening van het Joods Museum van Brussel.

Eerder verklaarde ook ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken en federaal MR-onderhandelaar Didier Reynders al voorstander te zijn van een deelname van ons land aan de internationale coalitie tegen IS. Ook CD&V wil in de coalitie meestappen.

Iran

Kerry, die er een rondreis in het Midden-Oosten heeft opzitten, liet verstaan dat Iran wat hem betreft beter geen deel uitmaakt van de coalitie tegen IS. Een deelname van het sjiitische Iran zou mogelijk Saoedi-Arabië en andere overwegend soennitische regimes voor de borst kunnen stoten. Obama wil hun engagement vrijwaren als legitimering voor de militaire interventie. Dat de Iraniërs niet uitgenodigd zijn voor de coalitie, is volgens Kerry te wijten aan 'hun engagement in Syrië en elders'. Het is geen geheim dat Teheran de Syrische president Bashar al-Assad blijft steunen.

Maandag organiseert de Franse president François Hollande in Parijs een internationale conferentie over de veiligheidssituatie in Irak. (Belga/KVDA)

Onze partners