Australië: tot 10 jaar cel voor journalisten die staatsgeheimen onthullen

Tony Abbott, de premier van Australië © Reuters

Het Australisch parlement heeft met grote meerderheid een eerste serie antiterreurmaatregelen goedgekeurd die ook het werk van journalisten bemoeilijken. Met één toelating kan de geheime dienst voortaan alle computers doorzoeken, en journalisten die staatsgeheimen onthullen riskeren nu 10 jaar gevangenis.

Australië is net als andere landen in de ban van Syriëgangers. Nog meer sinds duidelijk werd dat de hoogste Australiër binnen Islamitische Staat (IS), Mohammed Ali Baryalei, een gewezen buitenwipper, via enkele telefoontjes had geprobeerd een aanslag in Australië op gang te krijgen en zo te tonen dat IS ook in dat deel van de wereld actief is. Zijn medestanders daar (mensen van wie het paspoort door de autoriteiten werd ingehouden om ze te beletten naar het Midden-Oosten te vertrekken) kregen de opdracht willekeurige Australiërs van straat te plukken, en ze voor een camera in een IS-vlag te hullen en ze vervolgens de keel over te snijden.

Het plan werd verijdeld maar maakte diepe indruk, omwille van de willekeur, het simplisme en de uitvoerbaarheid. De schaduw van deze verijdelde plannen hing over het parlementaire debat rond een wet die de ordemachten en vooral de inlichtingendienst grotere bevoegdheden moet geven.

Eerste minister Tony Abbott zei dat tijdens het debat met zoveel woorden: “De balans tussen vrijheid en veiligheid moet misschien opschuiven”.

Daartoe biedt de wet de binnenlandse veiligheidsdienst ASIO verregaande nieuwe bevoegdheden. Agenten van ASIO mogen voortaan met één machtiging desnoods alle computers van een netwerk onderzoeken. Als je netwerk breed genoeg definieert, kan dat om alle computers van Australië gaan.

Afluisteren

Terwijl de agenten meer mogen, en makkelijker zullen kunnen werken, worden klokkenluiders, bloggers en journalisten die over de activiteiten van de geheime diensten berichten, mogelijks veel harder aangepakt worden.

Als ze “roekeloos” informatie publiceren over een “speciale operatie” van de geheime dienst riskeren ze tot 10 jaar gevangenis. Elke operatie wordt speciaal als een agent ze zo noemt. En wanneer een onthulling roekeloos kan worden genoemd, werd geen uitleg verschaft, aldus een relaas in de Sydney Morning Herald.

Op vragen in het parlement of de journalisten die uitbrachten dat Australië de regering in Oost-Timor en de president van Indonesië afluisterde onder de nieuwe wet veroordeeld zouden worden, gaf de regering geen antwoord.

De wet kreeg niet alleen de steun van de conservatieve regering, ook de grootste oppositiepartij, Labour, stemde voor de voorstellen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content