Australië tikt Mitt Romney op de vingers

24/07/12 om 04:49 - Bijgewerkt om 04:49

Met een buitenlandse trip voor de deur, veroorzaakt VS-presidentskandidaat Mitt Romney een incident met de Australische minister van Buitenlandse zaken.

De Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis en de Australische minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr woonden afgelopen weekend een private samenkomst bij in San Francisco. In de versie van Romney achteraf zou Carr daar dingen gezegd hebben die bijzonder onvriendelijk waren voor het beleid van president Barack Obama.

"Hij zei dat Amerika één begrotingsdeal nodig heeft om een einde te maken aan alle praatjes dat Amerika in verval is", zei Romney een dag later op een fundraiser met 250 van zijn donoren, ook al in San Francisco. "Ik zei: 'Mag ik u daarop citeren?', en hij zei ja."

Volgens Romney was die uitspraak een veroordeling van president Obama. Carr was er als eerste bij om te vertellen dat Amerika in staat van verval was, zei Romney. En dat zou gevolgen hebben: "Als ondernemers denken over investeren in Amerika en ze denken dat Amerika in verval is, dan zullen ze dat niet doen."

Interpretatie 'niet correct'

Alleen: zo had Carr dat niet gezien. Via Australische ambassade in Washington liet hij weten dat hij net het omgekeerde had bedoeld: dat Amerika, mede door Obama's beleid, zeer dicht bij een heropleving staat.

De minister "heeft de stijgende competitiviteit in de energiesector en de voortdurende Amerikaanse inventiviteit, weerspiegeld in de opgang van Silicon Valley, geïdentificeerd als een gezonde basis voor de vooruitgang van de economie van de VS", luidde het in een mededeling van Kim Beazly, de ambassadeur.

De woordvoerder van Carr liet droogjes weten dat Romney's interpretatie van diens woorden 'niet correct' was. "Minister Carrs argument was dat de Amerikaanse economie sterker is dan ze wordt ingeschat", zei hij.

Uitschuiver

Lik op stuk voor Romney, dus. En een herinnering dat hij in de buurt van buitenlandse leiders op zijn tellen moet passen.

De ex-gouverneur van Massachusetts vertrekt later deze week op een buitenlandse reis naar Engeland, Polen en Israel. Dat is vaste prik voor Amerikaanse presidentiële uitdagers (ook Barack Obam reisde in 2008 naar Europa), maar het is riskant, omdat één uitschuiver de aandacht extra kan vestigen op Romney's buitenlandse onervarenheid. (TV)

Onze partners