Australië stelt ambitieus klimaatplan uit

27/04/10 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

Het plan om via emissiehandel de uitstoot van CO2 te verminderen, komt pas binnen drie jaar terug op de agenda van de regering-Rudd.

Australië stelt ambitieus klimaatplan uit

© Reuters

De Australische regering heeft het ambitieuze klimaatplan om de uitstoot van CO2 te verminderen met zeker drie jaar uitgesteld.

Premier Kevin Rudd, die bij zijn verkiezing strenge milieumaatregelen beloofde, wijt het uitstel aan de politieke impasse in zijn land rondom de plannen en aan de trage onderhandelingen over een internationaal klimaatverdrag.

Volgens het Carbon Pollution Reduction Scheme (CPRS), dat gepland was voor juli 2011, zouden bedrijven die schoon produceren hun emissierechten kunnen verkopen aan grote vervuilers. De landbouw zou de enige sector zijn die niet moet meedoen aan de voorgestelde emissiehandel.

Twee keer verworpen

Met het CPRS-programma wou de regering-Rudd de uitstoot van koolstofdioxide in 2020 met 25 procent terugdringen ten opzichte van 2000. Maar de Senaat, waar de regering geen meerderheid heeft, heeft het plan al tot twee keer toe verworpen.

Rudd en zijn kompanen moeten het opnemen tegen liberale klimaatsceptici en grote, energie-intensieve bedrijven die tegen het plan zijn. Ook de groenen werken de regering tegen want zij willen net forsere emissiedoelen dan die in het CPRS-plan.

Zijn centrumlinkse partij Labor zal het plan nu ten vroegste in 2013 weer op de agenda plaatsen. Tegen dan is ook het Kyoto-protocol, dat de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen regelt, afgelopen. Australië is een van de ontwikkelde landen die het meeste CO2 per inwoner uitstoot.

Lees meer over:

Onze partners