Australië schaft adellijke titels af

02/11/15 om 07:36 - Bijgewerkt om 07:36

Zes weken na het aftreden van de fervente monarchist Tony Abbott als premier van Australië, maakt het land nu komaf met één van diens paradepaardjes: het verlenen van adellijke titels.

Australië schaft adellijke titels af

Malcolm Turnbull © Belga Image

Deze benoemingen kregen in het verleden heel wat kritiek te verduren.

De nieuwe Australische premier Malcolm Turnbull, die in de jaren negentig nog de Republikeinse beweging in Australië leidde, maakte maandag bekend dat Queen Elizabeth II akkoord gaat met het voorstel van zijn regering om niet langer Australische adellijke titels te verlenen. Volgens Turnbull oordeelt zijn kabinet dat deze titels 'niet gepast zijn in een modern Australië'.

Blunder

Het verheffen tot de ridderstand werd in Australië in 1996 afgeschaft, maar Abbott voerde het systeem in 2014 weer in. Hij wilde vier mensen per jaar bekronen. Maar de beslissing in januari om de titel aan prins Philip te geven, echtgenoot van koningin Elizabeth, wordt beschouwd als één van zijn grootste blunders.

Deze persoonlijke en controversiële beslissing van Abbott leidde uiteindelijk zelfs tot een opstand in zijn eigen partij, waardoor hij moest aftreden en vervangen werd door Turnbull.

Behouden

Die beloofde wel al dat zij die de titel gekregen hebben, hem mogen behouden.

Het gaat om vijf mensen: de Britse prins Philip, de Australische vertegenwoordiger van de Queen Sir Peter Cosgrove, voormalig gouverneur Dame Quentin Bryce, voormalig legerchef Sir Angus Houston en ex-gouverneur van de deelstaat New South Wales Dame Marie Bashir. (Belga)

Onze partners