Australië krijgt nieuwe premier: Tony Abbott weggestemd binnen eigen partij

14/09/15 om 14:37 - Bijgewerkt om 15:26

Australië krijgt een nieuwe premier. Tony Abbott werd weggestemd binnen zijn eigen Liberale Partij nadat Malcolm Turnbull hem had uitgedaagd over het leiderschap van de partij. Turnbull haalde uiteindelijk 54 stemmen tegen 44 voor Abbott en wordt de facto de nieuwe premier van Australië

Australië krijgt nieuwe premier: Tony Abbott weggestemd binnen eigen partij

© Belga

Het ging om een in allerhaast georganiseerde stemming nadat minister van Communicatie Turnbull had opgeroepen tot een stemming over het leiderschap van de Liberale Partij. Hij koos ervoor de degens met Abbott te kruisen omdat de conservatieven dreigen de volgende verkiezingen te verliezen, zo legde hij uit.

Volgens de 60-jarige Turnbull, een voormalig advocaat en bankier, is Abbott er niet in geslaagd voor "het economische leiderschap" te zorgen dat "onze natie nodig heeft." Hij was de laatste tijd ook steeds minder populair bij de publieke opinie. "We hebben een andere stijl van leiderschap nodig", aldus Turnbull, die zijn functie als minister van Communicatie neerlegde. Turnbull zetelt in het Australische parlement sinds 2004.

Hij was leider van de Liberale Partij van 2008 tot december 2009, toen hij dat leiderschap aan Abbott verloor. Julie Bishop blijft vicevoorzitter van de partij.. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners