Australië erkent aboriginals als eerste bewoners continent

13/02/13 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Australië heeft 225 jaar na de aankomst van de blanke kolonisten voor de eerste keer bevestigd dat de aboriginals al op het continent leefden.

Australië erkent aboriginals als eerste bewoners continent

© Reuters

Australië heeft 225 jaar na de aankomst van de blanke kolonisten voor de eerste keer bevestigd dat er op het continent al autochtonen leefden. Het parlement in Canberra nam een wet aan die zegt dat de aboriginals als eerste bewoners van het continent worden erkend. Ongeveer een half miljoen van de 22 miljoen

inwoners van Australië, beschouwen zichzelf als aboriginals. Met deze wet ligt de weg naar een referendum over een grondwetswijziging open.

Met de grondwetswijziging kunnen wonden geheeld worden. Wonden die "tot vandaag in het hart van onze geschiedenis geworteld zitten" zegt Julia Gillard, premier van Australië. "We moeten als een verenigd volk naar de toekomst kunnen kijken", zegt oppositieleider Tony Abbott. Het referendum staat gepland voor volgend jaar.

Groot-Britannië stuurde de eerste kolonisten in 1788 naar Australië, toen het continent nog een plek was voor mensen die uit Groot-Britannië verbannen waren. In 2008 had de toenmalige premier Kevin Rudd zich een eerste maal geëxcuseerd voor de discriminatie van de aboriginals. Hij bekritiseerde vooral het gelijkstellingsprogramma uit de jaren '70. Ongeveer 100.000 kinderen van aboriginals werden weggenomen bij hun ouders en grootgebracht bij blanke kolonisten om hen meer kansen te geven in het leven. Maar in realiteit werden ze vaak ingezet als goedkope werkkrachten.

Schrijnende omstandigheden voor oorspronkelijke bewoners

Op vandaag blijven seksueel misbruik en alcoholverslavingen een groot probleem bij de verpauperde aboriginalgemeenschap.

Dat is ook het geval bij de Noord-Amerikaanse indianen en de Inuït, van wie de situatie nog steeds schrijnend is. In november 2012 kondigde Amerikaans president Barack Obama aan dat duizenden indianen voor in totaal 3,4 miljard dollar schadevergoedingen uitbetaald zouden krijgen. De procesvoering daarover duurde 17 jaar.

Lees meer over:

Onze partners