Australië drijft Afghanen terug met stripverhaal

Een greep uit het stripverhaal dat Afghaanse asielzoekers uit Australië moet weren. © Australian Customs and Border Protection Service
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Australische overheid voert campagne tegen asielzoekers aan de hand van een graphic novel.

Asielzoekers meren in grote aantallen aan in Australië. De regering wil het probleem aanpakken met een stripcampagne die zich vooral lijkt te richten tot Afghanen.

De grafische campagne wordt versterkt door de slogan ‘No way. They will not make Australia home’, waarmee de overheid zegt dat er geen sprake van is dat Australië de thuis van asielzoekers wordt. Bij de slogan hoort ook nog een kaartje van het land met een streep erdoor, om het doel van de actie nog eens duidelijk te maken.

Boten terugsturen

Het stripverhaal telt achttien pagina’s en verscheen integraal op de website van de Australische overheid. Het verhaal is voornamelijk gericht op Afghaanse asielzoekers en waarschuwt voor de gevaren van mensensmokkel.

Tekeningen van mensen die medische problemen lijken te hebben of depressief zijn en in opvangcentra wegkwijnen, moeten asielzoekers ontmoedigen met de boot naar Australië te reizen.

Op de website van het ministerie van Integratie staat onder andere te lezen dat de regels veranderd zijn. Wie zonder visum naar Australië afreist, wordt van het vasteland weggestuurd naar centra op de eilanden Nauru of Manus. De regering geeft geen tijdelijke of permanente visums ter bescherming meer uit.

In de campagne wordt ook gemeld dat de overheid haar defensieafdeling heeft opgedragen boten met asielzoekers gewoon terug te sturen. De website zegt die nieuwe maatregelen te hebben ingevoerd om mensensmokkel te stoppen en zo ook het aantal doden onder asielzoekers op zee te doen dalen. De overheidswebsite benadrukt wel nog dat migratie ook op een legale manier kan via humanitaire, arbeids- of familieprogramma’s.

Rechten van het kind

Recent werd nog een onderzoek gestart naar de situatie van meer dan duizend kinderen die opgesloten zijn in kampen voor de kust van Australië. De Australische commissie voor de mensenrechten wil bekijken welke impact de verplichte detentie heeft op de asielzoekende kinderen die per boot naar het land reisden.

Meer dan honderd kinderen zitten vast op het eiland Nauru, op Manus zijn er meer dan dertig opgesloten. Ook de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) uitte kritiek op de detentie van asielzoekers op de eilanden voor de kust van Australië. Het rapport van de UNHCR over de kwestie spreekt over een schending van de Internationale Rechten van de Mens.

Ongeveer 70 procent van de Australiërs zou tegen een bevolkingsgroei door immigratie gekant zijn. De immigratiekwestie stond dan ook centraal tijdens de verkiezingen van september 2013.

Ex-premier Kevin Rudd zorgde voor grote verdeeldheid binnen zijn eigen Labor-partij door grote hervormingen in de aanpak van migratie door te voeren. Rudd voerde onder andere een kliklijn in om smokkelaars op te sporen. Ook organiseerde zijn regering een campagne tegen asielzoekers die per boot het land wilden bereiken. Die campagne zou miljoenen dollars hebben gekost.

Huidige minister van Immigratie en Grenscontrole, Scott Morrison, maakt deel uit van de regering van de liberaal Tony Abbott die in september verkozen werd. Toen Morrison nog in de oppositie zat, kon hij het niet laten de aanpak van Labor te bekritiseren. Zijn huidige campagne is echter niet zo verschillend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content