Australië breidt zoekgebied vlucht MH370 niet uit

04/06/15 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

Australië zal de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van vlucht MH370 niet uitbreiden. Dat heeft een Australisch overheidsagentschap bekendgemaakt. Nabestaanden van de 239 inzittenden verkeren ruim een jaar na de crash nog steeds in onzekerheid.

De huidige zone van zo'n 120.000 vierkante kilometer zal niet worden uitgebreid. Dat laat het overheidsagentschap Joint Agency Coordination Centre (JACC) op zijn website weten.

'Bij afwezigheid van geloofwaardige nieuwe informatie die tot de identificatie van een specifieke locatie van het vliegtuig kan leiden, zijn de regeringen overeengekomen dat er geen verdere uitbreiding komt van het zoekgebied', schrijft het JACC in een rapport. Behalve de federale regering telt Australië immers ook zes deelstaatregeringen.

Een Boeing 737-800 van Malaysia Airlines in de internationale luchthaven van Kuala Lumpur.

Een Boeing 737-800 van Malaysia Airlines in de internationale luchthaven van Kuala Lumpur. © Reuters

50.000 vierkante km² in moelijke omstandigheden doorzocht

Het oorspronkelijke zoekgebied werd midden april verdubbeld van 60.000 vierkante kilometer naar een gebied dat ongeveer vier keer zo groot als België is, in de Indische Oceaan. Het JACC is er naar eigen zeggen in geslaagd tot nu toe 50.000 vierkante kilometer zeebodem te doorzoeken, maar zonder resultaat.

De winter zal de zoektocht binnenkort bemoeilijken. Het Australische agentschap waarschuwt dan ook voor onderbrekingen van de zoekoperatie, omdat de veiligheid van het eigen personeel primeert. Nu al zijn de omstandigheden waarin de teams hun zoektocht moeten volbrengen zwaar. Golven die gemiddeld zes meter hoog zijn, kunnen in de komende weken nog dubbel zo hoog worden.

Prijskaartje overschrijdt 100 miljoen euro

Maleisië vertrouwde de leiding van de zoektocht toe aan Australië, hoewel het volgens internationale afspraken zelf verantwoordelijk is voor de operatie. Drie schepen doorzoeken nu de wateren ten westen van Australië, in een operatie die Australië volgens nieuwssite The Sidney Morning Herald ruim 100 miljoen Australische dollar en Maleisië zo'n 60 miljoen Australische dollar gekost heeft. Omgerekend is dat respectievelijk zo'n 69 en 41 miljoen euro.

Een samenbundeling van Australische, Chinese en Maleisische experts slaagde er niet in meer duidelijkheid te geven over 239 hoofdzakelijk Chinese inzittenden. De Maleisische regering verklaarde in januari er wel van uit te gaan dat alle inzittenden overleden zijn.

Een moeder van een Chinese inzittende begin maart.

Een moeder van een Chinese inzittende begin maart. © Reuters

Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 onderweg naar de Chinese hoofdstad Peking, nadat het een uur voordien opgestegen was in het Maleisische Kuala Lumpur. Zonder enige verklaring veranderde het vliegtuig plots van koers en vloog het de westelijke kant uit en dan zuidwaarts richting de Indische Oceaan. Daar zou het vliegtuig na enkele uren gecrasht zijn door een brandstofgebrek.

(NC)

Onze partners