Audioboodschap moet bewijzen dat IS-leider ongedeerd is

13/11/14 om 19:41 - Bijgewerkt om 19:41

De Islamitische Staat (IS) heeft een audiofragment verspreid dat volgens de terreurgroepering is opgenomen door haar leider, de zelfverklaarde kalief Abu Bakr al-Baghdadi. De boodschap is wellicht bedoeld om de geruchten dat hij gedood of gewond is, de kop in te drukken.

Audioboodschap moet bewijzen dat IS-leider ongedeerd is

Abu Bakr al-Baghdadi © Belga Image

In de boodschap, die zo'n 17 minuten duurt, luidt het dat IS nooit de strijd zal opgeven, 'zelfs al blijft er maar één strijder over', volgens internationale media. De authenticiteit van de opname is niet onafhankelijk te verifiëren.

Over Obama

Er zijn berichten dat Al-Baghdadi slachtoffer werd van een luchtaanval van de door de Amerikanen geleide coalitie nabij de Iraakse stad Mosul.

In de opname wordt niet verwezen naar die luchtaanval, maar wordt wel melding gemaakt van gebeurtenissen die daarna plaatsvonden. Een daarvan is de aankondiging van de Amerikaanse president Barack Obama om 1.500 extra troepen in Irak in te zetten.

Eigen munten

In een andere mededeling op jihadistische fora staat dat IS eigen munten gaat slaan om te gebruiken op het grondgebied dat de radicaal-soennitische militie controleert in Syrië en Irak.

De groep zou van plan zijn gouden, zilveren en koperen munten uit te geven. Die moeten het bestaande 'tirannieke muntsysteem' vervangen dat tot armoede heeft geleid, luidt het.

Onze partners