Atoomexperten op zoek naar informatie in Iran

20/02/12 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

Experten van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA zijn in Teheran hun overleg begonnen.

Atoomexperten op zoek naar informatie in Iran

© Reuters

Voor de Belgische IAEA-hoofdinspecteur Herman Nackaerts (60) en zijn team staan ontmoetingen met vertegenwoordigers van het Iraans Atoomenergieagentschap en de veiligheidsraad van de regering op het programma.

Het is nog onduidelijk of het IAEA-team daadwerkelijk Iraanse nucleaire installaties mag bezoeken.

Tweede keer
Het is de tweede maal binnen een maand dat IAEA-deskundigen in Iran zijn. Er zal gepeild worden naar mogelijkheden voor een diplomatieke oplossing van het nucleair geschil.

Iran zou informatie over de jongste nucleaire projecten willen voorleggen. Daartoe behoren de productie van bijna 100 kilogram tot 20 procent verrijkt uranium en de ingebruikneming van nieuwe centrifuges, die driemaal zo snel zijn dan de oudere modellen. De centrifuges staan in de ondergrondse verrijkingsinstallatie Natanz in Centraal-Iran en in Fordo ten zuiden van Teheran.

Bovendien wil Iran de IAEA erover inlichten, dat het land nu in staat is zelf brandstaven te produceren. Er zal slechts informatie verstrekt worden, waartoe het land volgens het kernstopverdrag verplicht is.

Militaire dimensies
Voor de afreis naar Teheran had Nackaerts op de Weense luchthaven verklaard dat het belangrijk is na de reis enkele concrete resultaten te kunnen laten zien. "Belangrijkste prioriteit is
natuurlijk de nog open twistpunten aan te gaan over de mogelijke militaire dimensies van het nucleaire wapenprogramma, zeer complexe twistpunten die tijd vragen", zei Nackaerts.

Het Westen verdenkt de Iraanse regering ervan om onder het mom van civiel gebruik van kernenergie aan een atoomwapenprogramma te werken. Het Iraans bestuur betwist dat. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners