Aswolk stuurt 500 Europese vluchten in de war

© Reuters

Ongeveer 500 van de zowat 29.000 vluchten die dinsdag in Europa waren gepland, werden geschrapt door de aswolk.

Dat meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol dinsdagnamiddag. Volgens voorspellingen van het Londense Volcanic Ash Advisory Centre (VAAC)
is het heel waarschijnlijk dat de aswolk tegen woensdag ook een impact zal hebben op delen van Denemarken, het zuiden van Noorwegen en het zuidwesten van Zweden.

Op basis van de voorspelde beweging van de aswolk de komende dagen, verwacht Eurocontrol dat de impact op het luchtverkeer beperkt zal blijven. Ook de Europese Commissie liet dinsdag weten geen grote verstoring te verwachten, in tegenstelling tot wat zich een jaar geleden afspeelde. “De vulkaanas is anders, de meteorologische omstandigheden zijn anders en de Europese reactie is anders, met een versterkte coördinatie tussen de nationale autoriteiten”, zei de Europese commissaris voor Transport Siim Kallas.

Brussels Airlines

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft beslist zijn vluchten van dinsdagavond naar Stockholm, Gothenburg, Hamburg, Kopenhagen en Oslo te schrappen door de aswolk afkomstig van de IJslandse vulkaan Grímsvötn. “We nemen het zekere voor het onzekere”, zegt woordvoerder Geert Sciot. De vluchten vanuit de vijf bestemmingen naar Brussel van woensdagochtend zijn ook geschrapt. De aswolk hangt boven of in de buurt van de betrokken luchthavens.

Eerder dinsdag schrapte de luchtvaartmaatschappij al vluchten van en naar Newcastle, en ook de vlucht uitgevoerd door British Midland naar Edinburgh steeg niet op. Voor die laatste vlucht verkocht Brussels Airlines zitjes op het toestel. De passagiers van wie de maatschappij de gegevens heeft, worden op
de hoogte gebracht. Brussels Airlines communiceert ook via zijn website en via Twitter. Passagiers van geannuleerde vluchten kunnen kiezen voor een vlucht
op een latere datum naar hun bestemming, of voor een terugbetaling van het ticket.

Internationale Luchthaven Deurne

De Internationale Luchthaven Antwerpen (Deurne) ondervindt voorlopig geen hinder van de aswolk afkomstig uit IJsland. Dinsdag zijn de eerste vluchten van en naar Manchester en Londen zonder problemen kunnen doorgaan. Ook voor de rest van de dag verwacht de luchthaven geen geschrapte vluchten of andere hinder. “Al kan dat natuurlijk op elk moment nog veranderen”, luidt het.

Aanbevelingen
De beslissing om al dan niet te vliegen hangt af van het weer, de wind en de asconcentraties. Afhankelijk daarvan geven de luchtverkeersleiders aanbevelingen aan de maatschappijen.

Na de aswolk van vorig jaar zijn Europese afspraken gemaakt. Luchtvaartmaatschappijen bepalen in voorkomende gevallen zelf of ze vliegen of niet. Gebieden waar de asconcentraties te hoog zijn, kunnen worden ‘afgesloten’.British Airways (BA) en de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM annuleerden maandagavond al verscheidene vluchten.

Advisory Centre
KLM nam het besluit op basis van informatie van het zogenoemde Volcanic Ash Advisory Centre en eigen bevindingen. De vluchten naar Aberdeen, Glasgow, Edinburgh en New Castle worden geschrapt. In totaal gaat het om zes vluchten. Volgens de woordvoerster is er nu nog geen aanleiding om aan te nemen dat er meer vluchten geannuleerd worden, maar KLM houdt de situatie continu in de gaten.

Aswolk bereikt Duitsland en Nederland
De IJslandse aswolk heeft dinsdagmiddag Duitsland en Nederland bereikt. Ondertussen is de IJslandse vulkaan Grímsvötn wel een stuk minder actief geworden. “Er wordt nu minder as uitgestoten en de rookpluim is lager”, zegt Urdur Gunnarsdottir van de IJslandse civiele bescherming. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content