Aswolk komt naar België

25/05/11 om 07:09 - Bijgewerkt om 07:09

De aswolk die het vliegverkeer lam legt, komt vandaag naar België. In het noorden van Duitsland is het luchtruim al gesloten.

Aswolk komt naar België

© Reuters

De aswolk die wordt veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting op IJsland heeft grotere gevolgen dan gedacht. Dinsdag werden vooral van en naar Groot-Brittannië meer dan 500 vluchten geannuleerd. Vandaag is het luchtruim in het noorden van Duitsland dicht en de aswolk is op weg naar ons land. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe roept een crisisvergadering bijeen om de situatie op de voet te volgen.

Lichte concentraties

De asconcentraties in de Belgische lucht zijn op dit ogenblik "totaal onvoldoende" om een vliegverbod in te stellen boven het land. Dat zegt KMI-weerman David Dehenauw. Woensdagochtend waren er zeer lichte concentraties boven het westen van België, op 0 tot 6 kilometer hoogte, zo leidt de weerman af uit kaarten van de
Britse weerkundige dienst. "Maar die concentraties zijn zo klein dat
je ze niet of amper waarneemt op satellietbeelden", aldus Dehenauw.

Vrijdag problemen?

"Op voorwaarde dat er geen nieuwe explosie of activiteit is van de IJslandse vulkaan Grímsvötn, zit het ook zaterdag en zondag goed wat België betreft", luidt het. Vrijdag worden op grotere hoogte asconcentraties verwacht boven het noorden van Frankrijk en Luxemburg. "Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de 'approach' van vliegtuigen naar de luchthaven van Zaventem", aldus de weerman.

Vliegverbod in Duitsland

De Duitse luchtverkeersleiding kondigde over grote delen van het noorden van het land voor een vliegverbod af. Een en ander kan tot de annulering van meer dan 1.000 vluchten leiden, zegt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol.

Lufthansa voorziet voor woensdag de annulering van ongeveer 150 vluchten wegens de aswolk. De luchthavens van Bremen, Hamburg en Berlijn zijn minstens delen van de dag gesloten. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM schrapte vanochtend 11 vluchten naar het noorden van Duitsland.

Schiphol

Mogelijk zorgt de aswolk woensdag ook voor beperkingen op de luchthaven van Schiphol. De luchtverkeersleiding houdt het voor mogelijk dat er dan meer as in het Nederlandse luchtruim zit, maar of dat consequenties heeft voor de luchtvaart is nog niet te zeggen. Luchtvaartmaatschappij KLM liet weten de situatie continu in de gaten te houden en neemt maatregelen als dat nodig is.

Scandinavië

Eerder werd al voorspeld dat de aswolk, die dinsdag nog hinder veroorzaakte in het noorden van Groot-Brittannië, woensdag boven het zuiden van Scandinavië hangt. KLM heeft hierdoor al twee vluchten naar Noorwegen geschrapt, ook andere maatschappijen mijden de gebieden waar de asconcentraties hoog zijn of waar niet voldoende informatie over is om een beslissing te kunnen nemen.

Normaal

Woensdagmiddag verloopt het vliegverkeer in het Verenigd Koninkrijk stilaan weer normaal. Toch worden passagiers aangemaand zich voor hun vertrek te informeren bij hun luchtvaartmaatschappij.

Ook het Deense luchtruim is woensdag weer open. Er gelden tot 6.000 meter hoog nog wel beperkingen in het luchtruim boven het oosten van Groenland, alsook boven het westen ervan, richting Ilulissat en ten noorden van en in de richting van Qaarsut. (Belga/EE/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners