Assyrische christenen vluchten voor IS

25/02/15 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:44

Ongeveer 5.000 Assyrische christenen in Syrië zouden op de vlucht zijn voor de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ondertussen zouden ongeveer 270 van hen door de groep ontvoerd zijn.

Assyrische christenen vluchten voor IS

Syrische vluchtelingen in Istanbul, Turkije. © Reuters

Bijna 1.000 Assyrische christelijke gezinnen zijn uit hun woningen in het noordoosten van Syrië gevlucht nadat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) al tientallen Assyrische christenen ontvoerd heeft. Dat heeft een vertegenwoordiger van de bevolkingsgroep gemeld.

Een deel van de slachtoffers werd ten noordwesten van de stad al-Hassaka ontvoerd. Over hun lot is voorlopig niets bekend. Assyrische christenen maken in Syrië ongeveer vijf procent van de bevolking uit.

270 ontvoeringen

"Sinds maandag zijn al 800 gezinnen gevlucht uit al-Hassaka en 150 uit Qamichli. In totaal gaat het om ongeveer 5.000 personen", zegt Ossama Edward, directeur van het Assyrisch netwerk van de mensenrechten, dat in Zweden gebaseerd is.

Volgens George Mirza, voorzitter van de Assyrische Raad in de regio, zijn ondertussen al 270 Assyrische christenen ontvoerd door IS. (Belga/WB)

Onze partners