Assange wil Australisch senator worden om ambassade van Ecuador te verlaten

18/02/13 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:07

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, wil verkozen worden tot Australisch parlementslid. Zo kan hij de Ecuadoriaanse ambassade in Londe verlaten.

Assange wil Australisch senator worden om ambassade van Ecuador te verlaten

© Reuters

Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks, meent een oplossing te hebben gevonden om de ambassade van Ecuador in Londen te kunnen verlaten. Hij wil verkozen worden tot Australisch parlementslid. Dat meldde een Australische nieuwswebsite.

Als de 41-jarige Australiër een zetel in de Australische Senaat weet te bemachtigen tijdens de verkiezingen van 14 september, "zal het Amerikaanse ministerie van Justitie geen internationale diplomatieke rel willen veroorzaken", aldus The Conversation. In Australië is men bezig een WikiLeaks-partij op te richten, met een nationaal comité dat bestaat uit tien leden. Bij de verkiezingen op 14 september zal Assange kandideren voor de zuidelijke staat Victoria.

Vervolgd voor verkrachting

Julian Assange vond in de zomer van 2012 onderdak in de ambassade van Ecuador in Groot-Brittannië. Zo kon hij uitlevering aan Zweden verhinderen. Daar wordt hij vervolgd voor verkrachting, een misdaad die hijzelf steeds ontkent. Hij vreest tevens dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren, waar hij verhoord moet worden voor de publicatie van duizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten.

Kort na zijn herverkiezing riep de president van Ecuador, Rafael Correa, op tot een "snelle oplossing" voor Assange. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners