Assange vrijgelaten op borgtocht

16/12/10 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:13

De stichter van WikiLeaks heeft de gevangenis donderdagavond verlaten na een beslissing van een Britse rechter in beroep.

Een Brits rechter heeft donderdag in hoger beroep beslist dat Julian Assange op borgtocht mag worden vrijgelaten. De stichter van WikiLeaks verliet de gevangenis in de loop van donderdagavond.

Assange bracht acht nachten in de gevangenis door nadat hij op 7 december in Londen was opgepakt. Een rechter had dinsdag al beslist dat de 39-jarige Australiër op borgtocht mocht vrijkomen, maar omdat daar beroep tegen werd aangetekend, moest hij enkele dagen langer in de cel blijven.

Er werd vanuit gegaan dat het Zweedse openbaar ministerie in beroep was gegaan tegen de vrijlating op borgtocht van Assange, maar volgens de Zweedse procureur-generaal Marianne Ny deed het Britse openbaar ministerie dat.

Assange verzet zich tegen uitlevering aan Zweden, waar hij wordt beschuldigd in verband met verkrachting van twee vrouwen. Hij zou seksuele betrekkingen zonder condoom hebben gehad met een vrouw terwijl ze aandrong op een voorbehoedsmiddel. Met een andere vrouw zou hij onbeschermde seks hebben gehad toen ze sliep.

Strenge voorwaarden

Een Brits rechter had dinsdag dus al beslist dat Assange op borgtocht mocht worden vrijgelaten uit een gevangenis in Londen, maar onder strenge voorwaarden.

Volgens de BBC mocht hij worden vrijgelaten in ruil voor een borgsom van 240.000 pond. Andere voorwaarden waren volgens de Britse openbare omroep het naleven van een avondklok op een adres in Suffolk, het dragen van een enkelband en het zich elke avond melden bij een lokaal politiestation.

Assange was in de Britse hoofdstad aangehouden nadat Zweden een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd.

Onze partners