Assange: ‘Snowden is op een veilige plaats’

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Volgens Wikileaks-baas Julian Assange bevindt NSA-klokkenluider Edward Snowden zich op een veilige plek en is zijn moreel uitstekend. Ondertussen gaat het kat-en-muisspel tussen Snowden en de VS door.

Volgens de laatste informatie bevindt Snowden zich in Moskou, mogelijk op de luchthaven. Hij zou via Cuba doorvliegen naar Ecuador, waar hij politieke asiel heeft aangevraagd. Toen de vlucht naar Cuba opsteeg, zat Snowden er echter niet op. Een aantal journalisten die inderhaast tickets gekocht hadden om met de klokkenluider mee te vliegen, kwamen onverrichter zaken op het tropische eiland terecht.

Klokkenluiders verpletteren

Waar Snowden precies is, blijft onduidelijk. Maar volgens Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderssite Wikileaks, bevindt hij zich op “een veilige plek” en is “zijn moreel goed.” Assange stond de Amerikaanse televisiezender ABC te woord vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar zit hij zelf al maanden ondergedoken om aan een uitlevering naar de VS te ontkomen.

Assange maakte van de gelegenheid gebruik om uit te halen naar de VS. “Ik haar pogingen om deze jonge klokkenluiders te verpletteren, neemt de regering-Obama het op tegen een jonge generatie die vindt dat het massaal schenden van de privacy en de openbaarheid van bestuur onacceptabel is”, zei hij. “Als hij het tegen die generatie opneemt, kan Obama alleen verliezen.”

Computers zoek

Vermoed wordt ondertussen dat Wikileaks Snowdens vlucht uit Hongkong georkestreerd heeft. Mogelijk is Assanges organisatie ook in het bezit van een van de vier laptopcomputers die Snowden bij zich had toen hij vluchtte uit Hawaï, waar hij tot enkele weken terug werkte voor Booz Allen Hamilton, een onderaannemer van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

De krant The South China Morning Post in Hongkong schrijft ondertussen dat Snowden doelbewust voor dat bedrijf ging werken om informatie over de NSA te verzamelen. “Mijn werk bij Booz Allen Hamilton gaf me toegang tot een lijst van computers over de hele wereld die gehackt waren door de NSA”, zei hij in een interview met die krant dat werd afgenomen op twaalf juni.

Incident

Gevraagd naar de vier laptops zei Julian Assange dat “Meneer Snowdens materiaal in veiligheid is gebracht door journalistieke organisaties voor hij afreisde.” Dat zijn mogelijk Wikileaks zelf, de South China Morning Post, The Britse krant The Guardian en het Amerikaanse dagblad The Washington Post, die allemaal met exclusieve onthullingen van Snowden uitpakten

Een en ander zorgde voor een incident tijdens de zondagse politiek talkshow ‘Meet the Press’ op de Amerikaanse televisiezender NBC. Daar ging gastheer David Gregory in de clinch met Glenn Greenwald, de journalist die de zaak in The Guardian aan het rollen bracht.

Gregory wilde weten of Greenwald niet zelf vervolgd hoorde te worden, aangezien hij had opgetreden als de medeplichtige van Snowden, die door de VS beschuldigd wordt van spionage. “Het is nogal opmerkelijk dat iemand die zichzelf een journalist noemt in het openbaar speculeert of andere journalisten beschuldigd moeten worden van een misdrijf”, schoot Greenwald terug.

Gefrustreerd en ontgoocheld

Ondertussen blijven de Verenigde Staten vruchteloos proberen om Snowden uitgeleverd te krijgen. Het Witte Huis gelooft dat de klokkenluider nog steeds in Rusland is. De Russen stellen, oprecht of niet, dat ze van niks weten. “We blijven hopen dat de Russen de juiste keuze zullen maken”, zei VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan NBC. “Wij denkend dat dat zeer belangrijk is voor onze relatie.”

Eerder hadden de autoriteiten in Hongkong al geweigerd om Snowden te arresteren en over te dragen, naar eigen zeggen omdat het Amerikaanse uitleveringsverzoek vormelijk niet in orde was. Witte Huis-woordvoerder Jay Carney zei dat de Amerikaanse regering “gefrustreerd” en “ontgoocheld” was door het gedrag van Honkong en China en waarschuwde voor gevolgen in de relaties.

“Ik vraag me af of meneer Snowden Rusland en China gekozen heeft als handlangers in zijn vlucht omdat dat zulke machtige bastions van internetvrijheid zijn”, sneerde John Kerry.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content