Assange krijgt diplomatiek asiel van Ecuador

16/08/12 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

De Zuid-Amerikaanse staat Ecuador verleent diplomatiek asiel aan de Australische oprichter van Wikileaks, Julian Assange.

Assange krijgt diplomatiek asiel van Ecuador

© Reuters

Zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino bekendgemaakt in een zowat een half uur durende verklaring die rechtstreeks op de BBC was te volgen.

Ecuador vreest volgens de bewindsman dat de mensenrechten van Assange met voeten zouden worden getreden. Het Zuid-Amerikaanse land denkt dat de vrees van de Australiër voor politieke vervolging "legitiem" is.

Volgens Patino blijft zijn land zijn "traditie" getrouw om zij die kwetsbaar zijn te beschermen. "Wij vertrouwen erop dat onze vriendschap met het Verenigd Koninkrijk intact blijft", zei hij ook.

Het Foreign Office noemde de Ecuadoraanse beslissing "betreurenswaardig", aldus SkyNews.

Assange: 'betekenisvolle overwinning'

Dat Ecuador hem politiek asiel verleent, is een "betekenisvolle overwinning", zo heeft Wikileaks-oprichter Julian Assange zelf gezegd. Hij bedankte het personeel van de Ecuadoraanse ambassade in Londen waar hij op 19 juni zijn toevlucht zocht, maar waarschuwde de medewerkers tegelijk dat "de zaken vanaf nu stresserender zullen worden".

Activisten van de Anonymous-beweging op het internet hebben via Twitter hun aanhangers opgeroepen verzamelen te blazen voor de Ecuadoraanse ambassade in Londen. In andere uitlatingen heeft Anonymous de Ecuadoraanse beslissing verwelkomd en de houding van de Britse overheid scherp bekritiseerd. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners