Assad wijst uitspraken Kerry af: 'Gaat ons niet aan'

16/03/15 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:06

'Verklaringen van buitenaf gaan ons niet aan', zo reageert de Syrische president Bashar al-Assad op recente uitspraken van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Die zei dat Assad bij de onderhandelingen betrokken moet worden om tot een politieke transitie te komen.

Assad wijst uitspraken Kerry af: 'Gaat ons niet aan'

Syrisch president Bashar al-Assad © AFP

In een interview met het Amerikaanse CBS News week de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry af van de standaardvisie van zijn land. De VS stellen namelijk doorgaans dat de Syrische president Bashar al-Assad alle legitimiteit verloren heeft en moet opkrassen.

'Overhalen tot engagementen'

In de plaats daarvan gaf Kerry echter aan, dat 'we uiteindelijk moeten onderhandelen'. De buitenlandminister zei dat er samen met andere landen gezocht wordt naar manieren om het diplomatieke proces weer op gang te trekken, om het conflict in Syrië te beëindigen. Dat conflict is zijn vijfde jaar ingegaan en kostte ondertussen aan meer dan 215.000 mensen het leven.

Volgens de buitenlandminister wordt er bij Assad sterk op aangedrongen om te praten over een overgangsstrategie en proberen de VS de Syrische president 'tot concrete engagementen' te overhalen. Kerry gaf toe, dat daar mogelijk 'extra druk van verschillende aard' nodig voor zou zijn, zo bericht persagentschap Reuters.

'Wachten op acties'

Maar Assad wijst de uitspraken van Kerry nu van de hand, menend dat 'verklaringen van buitenaf ons niet aangaan'. De president zei volgens Reuters op de Syrische staatstelevisie, dat er 'gewacht moet worden op acties vooraleer te beslissen'.

Toch stelde de Syrische president dat 'eender welke verandering in internationale attitude tegenover de situatie in Syrië, positief zou zijn'. Zo eist Assad echter nog dat het buitenland de steun stopzet aan terreurbewegingen - een term die door Damascus gebruikt wordt voor militanten die tegen het leger en geallieerden strijden.

Onze partners