Assad: "Syrische regering zal niet vallen"

22/08/11 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:05

De Syrische president Bashar al-Assad zegt dat zijn regering geen gevaar loopt, ondanks maanden van protest.

Assad: "Syrische regering zal niet vallen"

© Reuters

In een interview met de staatstelevisie zegt de Syrische leider dat zijn land een politieke oplossing nodig heeft en het geweld hard moet worden aangepakt door de veiligheidsdiensten.

Verder liet Assad weten dat er stappen ondernomen worden om een meerpartijensysteem in te voeren en mogelijk worden er in februari verkiezingen gehouden.

Daarnaast wuift hij de roep van de Westerse landen om zijn ontslag weg als zijnde "zonder waarde".

"Door ons te onthouden van een reactie zeggen wij hen, dat hun voorstellen zonder waarde zijn", zei Assad. Volgens de Syrische president mogen zulke oproepen niet gericht worden tegen "een president die door het Syrische volk is verkozen en die niet door het Westen is geïnstalleerd, een president die niet in de Verenigde Staten in elkaar is gestoken".

Bankroet
Donderdag had VS-president Barack Obama, zoals diens Westerse bondgenoten tevoren, Assad voor het eerst expliciet opgeroepen om op te stappen. Hij kondigde toen tevens een versterking van het sanctieregime tegen Damascus aan.

Assad vindt dat Obama en de andere Westerse leiders zelf moeten opstappen omwille van het bloedbad dat zij hebben aangericht in Afghanistan, Irak en Libië en omwille van het politiek, economisch en sociaal bankroet in hun eigen land.

Sinds het begin van de protestacties in Syrië in maart vielen al zo'n 2.500 doden, onder wie zo'n 2.000 burgers. Duizenden mensen werden opgepakt. De betogers eisen dat president Assad aftreedt. (TE)

Lees meer over:

Onze partners