Assad: 'Syrië slachtoffer van buitenlandse oorlogstokers'

03/06/12 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

De Syrische president Bachar al-Assad heeft in een toespraak voor het parlement gezegd dat hij vastbesloten is een einde te maken aan de revolte. Het land zit in een spiraal van geweld sinds het begin van de opstand tegen de president nu vijftien maanden geleden.

Volgens Assad is Syrië het slachtoffer van een "destructieplan" en een "oorlog gevoerd vanuit het buitenland". Assad sloot dan ook elke dialoog uit met opposanten die banden hebben met het buitenland. De president verwees daarmee naar de Syrische Nationale Raad (SNR), de belangrijkste oppositiegroep in Syrië, die zijn basis heeft in het buitenland.

Volgens Assad is Syrië het slachtoffer van een "destructieplan". Hij voegde daar in zijn toespraak, die werd uitgezonden op de staatstelevisie, aan toe dat hij zich verdedigt tegen het "stijgende terrorisme". Het regime heeft volgens hem alle politieke mogelijkheden uitgeprobeerd, maar de inspanningen zijn tevergeefs "aangezien we geconfronteerd worden met een regelrechte oorlog vanuit het buitenland", luidde het.

Terrorisme

Assad benadrukte dat "diegenen die verantwoordelijk zijn voor dat terrorisme, niet geïnteresseerd zijn in dialoog of hervormingen. Ze hebben een missie en zullen niet stoppen alvorens die is geslaagd of wij ze een halt hebben toegeroepen."

Syrië staat open voor alle Syriërs, wat hun opinie ook is, maar terrorisme kan geen deel uitmaken van het politieke proces en we moeten strijden tegen het terrorisme om de natie te genezen, aldus nog de president.

Geen compromissen

"Er zullen geen compromissen worden gesloten in de strijd tegen het terrorisme en de aanhangers daarvan. We zullen een front blijven vormen tegen het terrorisme en de deuren openzetten voor diegenen die geen wapens dragen."

Assad startte zijn discours met een hulde aan "alle martelaars" van Syrië, zowel burgers als militairen en benadrukte dat hun bloed niet voor niets is gevloeid. (AFP/EE)

Lees meer over:

Onze partners