Assad raakt steeds meer geïsoleerd door verlies vertrouwelingen

03/07/15 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:12

De dood van Mohammad Nasif Kheirbek doet de inner circle van de Syrische president Bashar al-Assad, die terrein blijft verliezen in Syrië, verder krimpen.

Assad raakt steeds meer geïsoleerd door verlies vertrouwelingen

Lid van al-Nusra verwijdert foto van Syrische president Bashar al-Assad © Reuters

Mohammad Nasif Kheirbek, een van de belangrijkste vertrouwelingen van de Syrische dictator Bashar al-Assad stierf afgelopen weekend aan prostaatkanker, een ziekte waaraan hij al acht jaar leed. De dood van deze man doet de inner circle van Assad - die ooit uit vijf adviseurs bestond - opnieuw krimpen. Op dit moment zijn er nog maar twee in leven. Dat schrijft The Telegraph.

Kheirbek is volgens de krant verbonden met de 'donkerste kantjes' van het Syrische regime onder Bashar al-Assad, maar ook tijdens het bewind van zijn vader Hafez al-Assad. Kheirbek speelde een rol bij de bezetting van Libanon, hielp jihadistische groeperingen groot woorden en raadde aan om de demonstranten tijdens de Arabische lente in 2011 hardhandig neer te slagen. Dat zou het begin betekenen van een langdurige en bloedige burgeroorlog.

Huwelijk

Officieel bekleedde Kheirbek de functie van vicepresident voor veiligheidszaken, maar zijn 'echte band' met het regime was het huwelijk van een familielid met de dochter van Rifaat al-Assad (broer van Hafez).

Een andere belangrijke adviseur, Assef Shawkat, schoonbroer van de president, stierf in 2012 in Damascus tijdens een bomexplosie. Ook Maher, de broer van Assad, raakte toen ernstig gewond. Volgens sommige bronnen verloor hij een been.

En ook vertrouweling Ali Mamlouk, hoofd van de inlichtingendienst, zou onlangs gedegradeerd zijn en onder huisarrest geplaatst zijn net zoals Farouk Shara'a, schrijft de Britse krant. Op 1 juli 2015 vielen troepen het huis van Sharaa's binnen en trachtten hem te doden. Daar slaagden ze niet in, maar naar verluidt bleef hij wel zwaargewond achter.

De vijfde vertrouweling Rustum Ghazaleh, hoofd van de Politieke Veiligheidsdienst, stierf in een ziekenhuis na een aanval.

Strijd nog niet opgegeven

Palmyra

Palmyra © Xinhua

De Syrische president zelf bleef het afgelopen jaar weg uit de schijnwerpers, in tegenstelling tot de terreurgroep IS. Volgens Reuters zou Assad na vier jaar burgeroorlog nog maar twintig procent van Syrië in handen hebben.

Sinds het begin van het jaar verliest het Syrische leger gestaag aan gebied voornamelijk in het noorden en westen van het land. Zo verloor het Syrische regime onlangs de stad Palmyra aan IS. Maar niet alleen IS wint terrein, ook Al Nusra (aan al-Qaeda gelinkte rebellengroep) blijft gebied veroveren op het Assad-regime.

Analisten verklaarden aan Reuters dat het Syrische leger zich voornamelijk concentreert op het 'in handen houden van de reeds gecontroleerde gebieden in het westen van het land'. Onder meer belangrijke steden als Damascus en Homs maken hier deel van uit. Al benadrukt het persagentschap dat het leger de strijd in de andere delen van het land nog niet heeft opgegeven. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners