Assad gaat akkoord met wapenstilstand Syrië

De Syrische president Bashar al-Assad. © REUTERS
Rudi Rotthier

Het Syrische regime van Bashar al-Assad gaat akkoord met het door de VS en Rusland bedongen akkoord om het geweld in Aleppo te staken om ‘humanitaire redenen’.

De regering in Damascus heeft het Russisch-Amerikaanse akkoord over een wapenstilstand goedgekeurd dat maandag in voege moet treden tussen regime en rebellen. Dat zegt het officiële agentschap Sana, op basis van “geïnformeerde bronnen”.

“De Syrische regering heeft het Russisch-Amerikaanse akkoord goedgekeurd. Het akkoord heeft onder meer tot doel om een politieke oplossing te vinden voor de crisis in Syrië”, zegt Sana. Het verduidelijkt dat “de vijandigheden zullen gestaakt worden in de stad Aleppo om humanitaire redenen”.

16 uren onderhandeld

Het bestand werd na marathononderhandelingen, die 16 uur duurden, in Genève aangekondigd door de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen.

“De VS en Rusland kondigen een plan aan dat hopelijk het geweld en het lijden zal verminderen, en zullen we de beweging naar een onderhandelde vrede en overgang in Syrië terug inzetten”, aldus de Amerikaanse minister John Kerry. “Als die beweging gevolgd wordt, kan ze een keerpunt opleveren, een moment van verandering”.

De ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergei Lavrov
De ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergei Lavrov© REUTERS

Het bestand moet maandag van kracht worden, en valt samen met het Offerfeest.

De aankondiging klonk voorzichtig, en zelfs dit voorzichtig bestand was er bijna niet gekomen, meldt The Washington Post.

Terwijl Kerry urenlang wachtte op een fiat van Washington, dreigde zijn Russische collega Sergei Lavrov ermee terug te keren naar Rusland.

Lavrov kwam zich bij journalisten verontschuldigen voor de vertraging die Kerry veroorzaakte. Hij maakte er grappen over dat die vertraging een gevolg was van “verticale” besluitvorming in westerse democratieën.

Stappenplan

De bedoeling van de overeenkomst is dat er “echte afname van het geweld” te zien valt. Ook moeten de twee kampen, het regime en de rebellen, hun troepen in die mate terugtrekken of afzijdig houden dat er onbeperkte humanitaire hulp mogelijk wordt voor Aleppo en andere belegerde gebieden. Honderdduizenden mensen hebben daar hoge nood aan hulpgoederen.

Als die “echte afname van het geweld” een week standhoudt, komen er volgens Lavrov “gecöordineerde luchtaanvallen” van Amerikaanse en Russische vliegtuigen tegen “terreurdoelwitten”, zijnde Islamitische Staat en wat tot voor kort bekendstond als het al-Nusra-front (het opereert nu onder de naam van Jabhat Fateh al-Sham).

Bedoeling is volgens The New York Times dat de vliegtuigen van het Syrisch regime tijdelijk geen aanvallen meer uitvoeren tegen al-Nusra – deze bombardementen werden vaak gebruikt om andere rebellengroepen en burgers in hetzelfde gebied te treffen. Bij die aanvallen werden clusterbommen en chloorgas ingezet. De VS zouden intussen pogingen ondernemen om die andere rebellengroepen geografisch te scheiden van al-Nusra.

Een Syrische man draagt een kind dat het slachtoffer werd van bomaanvallen op de stad Idlib, kort voor het staakt-het-vuren werd goedgekeurd door Assad.
Een Syrische man draagt een kind dat het slachtoffer werd van bomaanvallen op de stad Idlib, kort voor het staakt-het-vuren werd goedgekeurd door Assad.© AFP

Wantrouwen

Dit bestand wordt met veel minder aplomb aangekondigd dan een staakt-het-vuren dat in februari van dit jaar werd onderhandeld. Dat eerdere bestand bleef slechts luttele weken overeind.

Het is weer de bedoeling, of in ieder geval de hoop, dat deze “pauze” een element is dat het regime van Bashar al-Assad naar de onderhandelingstafel drijft – al dan niet onder onzachte dwang van Rusland.

Kerry zei hierover het volgende: “De VS aanvaarden dat ze een extra-stap zetten, want wij denken dat Rusland en mijn collega (Lavrov, red.) in staat zijn druk uit te oefenen op het regime Assad om een einde te stellen aan dit conflict en aan tafel te komen en te onderhandelen”.

Het wantrouwen terzake tussen Rusland en de VS is duidelijk groot. Na het vorige bestand hielpen de Russen Assad om terrein te veroveren.

Sinds de burgeroorlog in 2011 begon, zijn honderdduizenden Syriërs gedood en vele miljoenen zijn op vlucht geslagen. Het dodental wordt door sommigen op 500.000 geschat.

(RR/Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content