Assad dient inventaris van chemische wapens in

21/09/13 om 17:27 - Bijgewerkt om 17:27

Syrië heeft - zoals geëist door het Russisch-Amerikaans akkoord - de inventaris van zijn chemisch wapenarsenaal overgemaakt aan de Organisatie voor Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Assad dient inventaris van chemische wapens in

De Syrische president Bashar al-Assad © ImageGlobe

Volgens de Russisch-Amerikaanse deal van 14 september moest de regering van Bashar al-Assad ten laatste vandaag een complete inventaris van zijn chemisch wapenarsenaal en productiefaciliteiten overhandigen.

'We kunnen bevestigen dat we de verwachte inventaris van de Syrische regering hebben gekregen. De informatie wordt nu onderzocht,' meldt de OPCW.

OPCW-inspecteurs zullen de gegevens ter plaatse controleren en Syrië helpen bij de vernietiging van alle wapens en faciliteiten. Het volledig arsenaal, naar schatting circa 1.000 ton, moet tegen midden 2014 volledig vernietigd zijn.

Doden

Het Syrische observatorium voor de mensenrechten meldt intussen dat in een soennitisch dorp centraal in Syrië 15 mensen zijn gedood door kogels en messteken, tijdens een operatie van het leger en milities die het regime steunen. Volgens de ngo werd het dorp Sjeik Hadid, in de provincie Hama, vrijdag aangevallen. Onder meer twee vrouwen en een kind kwamen om het leven. Er vielen ook tien gewonden.

Het Syrische observatorium voor de mensenrechten beschikt over een netwerk van militanten en medische bronnen in heel Syrië.

Meer dan 100.000 doden

Het conflict in Syrië duurt sinds begin 2011 en heeft al aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn het land ontvlucht of zijn in Syrië zelf op de vlucht.

Assad zelf ontkent dat er in Syrië een burgeroorlog aan de gang is en zegt dat zijn land wordt aangevallen door moslimfundamentalisten.

Lees meer over:

Onze partners