Assad buigt niet

10/01/12 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

De Syrische dictator Bashar-Al-Assad heeft in een toespraak de opstand in zijn land als een samenzwering van buitenlandse en regionale krachten omschreven. Aan aftreden denkt hij niet, maar hij kondigde wel een termijn van hervormingen aan.

Assad buigt niet

© Reuters

"Met sabotage en vernielingen wordt het vreedzaam protest uitgebuit en angst verspreid", aldus Assad tijdens een toespraak van ruim anderhalf uur aan de universiteit van Damascus. Het is zijn eerste toespraak in zeven maanden. De toespraak komt op dezelfde dag dat de VN Veiligheidsraad zich buigt over de situatie in Syrië. Assad ligt al bijna een jaar onder vuur wegens de gewelddadige onderdrukking van opposanten tegen het regime.

Internationaal complot

Assad legt de schuld voor de oproer in Syrië zowel bij de Arabische als de westerse wereld, die in samenwerking met 'interne krachten' erop doelen het land te destabiliseren. Hij richtte zijn kritiek vooral op de Arabische landen, die hij vergeleek met 'dokters die zeggen dat je moet stoppen met roken, met zelf een sigaret in de mond'. Volgens hem hebben de Arabische regeringen het recht niet om Syrië de les te lezen over democratie en hervormingen terwijl ze zelf met immense problemen kampen. Ook de Arabische Liga, die Syrië schorste en een team van waarnemers stuurde om de situatie in kaart te brengen, bleef niet van kritiek gespaard. Hij geeft aan dat er al jaren gewerkt wordt aan een boycot tegen Israël, maar dat een boycot tegen Syrië blijkbaar op een paar weken geregeld is.

Assad beweert dat het geweld in het land zijn oorzaak vindt in terrorisme en gewapende bendes die gesteund worden door het buitenland. Hij zei klaar te zijn om dat terrorisme met ijzeren vuist te lijf te gaan. "De overwinning is nabij", beweerde hij.

Kritiek op berichtgeving

De dictator haalde ook uit naar de media en journalisten. Volgens hem worden vele van zijn uitspraken verkeerd weergegeven of soms gewoonweg verzonnen. "Er zijn minstens 60 televisiestations die Syrië tegenwerken", voegde hij eraan toe.

Hij ontkende ook dat hij bevel gegeven zou hebben om het vuur te openen op de demonstranten.

Assad verdedigde ook de beslissing van zijn regering om de meeste verslaggeving in het land door buitenlandse media te verbieden. Hij verklaarde dat alle media tijdens het begin van de onrusten vrij te werk mochten gaan, maar er door 'fabricaties van binnenuit' enige controle op die berichtgeving moet zijn.

Hervormingen in maart

Assad kondigde een referendum aan over de grondwetsaanpassing. Tegen maart zal er een nieuwe grondwet uitgewerkt worden die dan via een volksraadpleging bevestigd moet worden. Hij voegde er evenwel aan toe dat zijn visie voor het land niet zal veranderen. "Het gaat er nu om hervormingen door te voeren, het terrorisme doeltreffend te bestrijden en de soevereiniteit daarbij niet te verliezen." Hij zegt ook open te staan voor oplossingen vanuit de Arabische wereld voor de huidige crisis in zijn land, 'zolang de soevereiniteit van Syrië gerespecteerd wordt'. Hij benadrukt nogmaals dat hij niet van plan is om af te treden. Hij heeft naar eigen zeggen nog steeds de steun van het Syrische volk.

Alle ogen op de Veiligheidsraad

Bashar Al-Assad volgde in 2000 zijn vader Hafez op als president van Syrië. In de geest van de Arabische lente in het voorjaar van 2011, begon in maart het protest tegen Assads regime. Sindsdien zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties meer dan 5.000 mensen om het leven gekomen. Ondanks de aanwezigheid van de internationale waarnemers blijft het geweld voortduren. Intussen groeit de druk op de Veiligheidsraad van de VN om iets aan het geweld te doen. (MA)

Lees meer over:

Onze partners