Assad: "Britten kunnen IS niet aanpakken met enkel luchtaanvallen"

06/12/15 om 12:27 - Bijgewerkt om 16:16

De Britse luchtaanvallen tegen IS in Syrië zijn "illegaal" en "een steun aan het terrorisme". Dat heeft de Syrische president Bachar al-Assad zondag gezegd in een interview met de Sunday Times.

Assad: "Britten kunnen IS niet aanpakken met enkel luchtaanvallen"

Bashar al-Assad, tijdens een interview in augustus © REUTERS

Het Britse parlement keurde woensdag de aanvallen goed. "Jullie kunnen IS niet raken met enkel luchtaanvallen. Jullie kunnen hen niet bestrijden zonder de hulp van de grondtroepen. Jullie kunnen hen niet bestrijden zonder de toestemming van het volk en de regering", zei Assad.

De president had het ook over de 70.000 gematigde Syrische grondstrijders waar Groot-Brittannië volgens de Britse premier David Cameron op kan rekenen. "Waar zijn ze? Waar zijn die 70.000 gematigde strijders waarover hij het heeft? Er zijn er zelfs geen 7.000."

Assad zei zondag ook dat de Russische interventie in zijn land wel legaal is omdat die tegemoetkomt aan een vraag van hem. "Hoeveel extremistische cellen zijn er momenteel in Europa? Hoeveel extremisten hebben jullie uitgevoerd van Europa naar Syrië? De Russen hebben het goed begrepen. Ze willen Syrië en Irak beschermen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze vandaag Europa beschermen."

Assad liet evenwel de deur open voor samenwerking met het westen "als die echt bereid zijn om ons te helpen met het bestrijden van het terrorisme." "Als ze er klaar voor zijn, zullen we ze ontvangen."

"We zijn erg pragmatistisch. Aan het eind willen we gewoon de situatie in Syrië oplossen en verder bloedvergieten vermijden", aldus nog Assad. (Belga/WK)

Onze partners