Assad: 'Britse luchtaanvallen zullen falen'

07/12/15 om 10:18 - Bijgewerkt om 10:22

De Syrische president Bashar al-Assad heeft zich uitgesproken tegen de luchtaanvallen die Groot-Brittannië uitvoert. Hij beweert dat ze zullen falen. Verder verwijt hij Europa het voortbrengen van terroristen.

Assad: 'Britse luchtaanvallen zullen falen'

Bashar al-Assad, tijdens een interview in augustus © REUTERS

In een interview met de Sunday Times noemde Assad de luchtaanvallen illegaal en schadelijk voor de antiterreuracties die zijn regime onderneemt.

Hij zei: 'Je kunt ze (IS) niet verslaan met enkel luchtaanvallen. Dat gaat niet zonder samenwerking met de grondtroepen of wanneer je geen inbreng hebt van het grote publiek en de regering... Ze gaan opnieuw falen.' Zijn commentaar komt er nadat de Britse parlementsleden hun steun gaven voor Britse luchtaanvallen in Syrië.

Assad liet zich minachtend uit over de bewering van de Britse premier David Cameron dat 70.000 gematigde rebellen IS op de grond zouden kunnen verslaan. 'Dit is een nieuwe aflevering in een lange serie van David Camerons klassieke klucht. Waar zijn de 70.000 gematigden waar hij het over heeft? Het zijn er niet 70.000, het zijn er 7.000.

'Hoeveel extremisten heeft Europa geëxporteerd?'

Assad sprak wel vol lof over zijn Russische bondgenoten die volgens hem 'op een legale manier' in het Syrische conflict zijn gestapt. 'De Russen hebben hier een duidelijk zicht op. Ze willen Syrië, Irak, de regioe en zelfs Europa beschermen. Ik overdrijf niet door te zeggen dat Rusland Europa vandaag beschermt.'

Assad verwijt Europa ook het voortbrengen van terroristen: 'Hoeveel extremistische cellen bestaan er nu in Europa? Hoeveel extremisten exporteerden jullie van Europa naar Syrië? Daar ligt het gevaar, in de broedmachine.' (NSK)

Onze partners