'Asielzoekers en migranten in Griekenland opgejaagd door politie en extreemrechts'

20/12/12 om 02:11 - Bijgewerkt om 02:11

Griekenland slaagt er maar niet in de rechten van asielzoekers en migranten te respecteren. Bovendien worden ze steeds vaker het slachtoffer van racistisch geweld, zegt Amnesty International.

'Asielzoekers en migranten in Griekenland opgejaagd door politie en extreemrechts'

© Reuters

Asielzoekers kunnen in Griekenland met moeite een asielaanvraag indienen en worden systematisch en voor lange tijd in erbarmelijke omstandigheden opgesloten. Verder neemt het racistisch geweld in Griekenland zienderogen toe. Dit zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport.

Humanitaire crisis

Elk jaar komen tienduizenden migranten en asielzoekers uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika aan in Griekenland. Ze zijn op zoek naar veiligheid, bescherming of een beter leven in de Europese Unie. Weinigen vinden dit echter in Griekenland.

"Griekenlands gebrek aan respect voor de rechten van migranten en asielzoekers begint stilaan uit te monden in een humanitaire crisis voor deze mensen. Het land blijkt zelfs niet in staat de meest elementaire vormen van veiligheid en onderdak te kunnen bieden", zegt John Dalhuisen van Amnesty.

Geen excuus

Griekenland heeft het niet gemakkelijk door de aanhoudende migratiedruk en de economische crisis. Maar dat is voor Amnesty International geen geldig excuus om massaal veel asielzoekers te weigeren een asielaanvraag in te dienen.

Een in 2011 opgericht agentschap voor de verwerking van asielaanvragen heeft tot nu toe nog geen enkele aanvraag behandeld. Bij het 'Attika Aliens Police Directorate' in Athene worden ondertussen slechts twintig asielaanvragen per week geregistreerd. Het kantoor is maar één dag per de week open, klaagt AI aan.

Racistisch geweld

Volgens Amnesty International kende Griekenland in 2012 een "enorme" toename van racistisch geweld. "Asielzoekers, migranten, allochtone gemeenschapscentra, winkels en moskeeën zijn regelmatige doelwitten van racistische aanvallen.

Sinds afgelopen zomer wordt er op dagelijkse basis dergelijk geweld gerapporteerd. De Griekse autoriteiten moeten het racistisch geweld uitdrukkelijk veroordelen en vervolgen", zegt Dalhuisen. (Belga/TV)

Onze partners