Artsen zonder Grenzen keert terug naar Zuid-Soedan

Gewapende veehouders in de buurt van hoofdstad Juba © REUTERS

De ngo Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft zijn activiteiten in de regio Melut in Zuid-Soedan hervat. Eerder dit jaar trok AzG nog al zijn personeel uit de regio terug als gevolg van hevige gevechten.

Dat maakte Artsen zonder Grenzen zelf bekend.

Het vertrek van de ngo betekende meteen ook dat de bevolking van Melut, en de 20.000 bewoners van het vluchtelingenkamp van Denthoma 1, geen medische zorgen meer ontvingen.

Artsen zonder Grenzen stelde bij zijn terugkeer vast dat het ziekenhuis, de burelen en apotheken geplunderd en beschadigd waren. Ook de wateropslagplaats is vernield. De ngo is meteen gestart met het uitdelen van waterzuiveringsmateriaal.

2 miljoen vluchtelingen

Het conflict in Zuid-Soedan startte eind 2013 toen president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen. Er braken gevechten uit, die ook nog eens etnisch geïnspireerd zijn. Het conflict kostte al aan tienduizenden mensen het leven, meer dan 2 miljoen zijn op de vlucht. Bijna de helft van de twaalf miljoen inwoners in het land is afhankelijk van humanitaire hulp.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content