Arrestatiebevel wegens massamoord voor Viktor Janoekovitsj

24/02/14 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Het vroegere staatshoofd wordt gezocht voor massamoord op burgers.

Arrestatiebevel wegens massamoord voor Viktor Janoekovitsj

Viktor Janoekovitsj © Reuters

"Er is een strafrechterlijk onderzoek opgestart tegen Janoekovitsj en andere ambtenaren voor de massamoord op vreedzame burgers. Er is tegen hen een arrestatiebevel uitgevaardigd", zo staat op de Facebookpagina van de interim-minister van Binnenlandse zaken Arsen Avakov.

Volgens Avakov houdt de 63-jarige Janoekovitsj zich samen met zijn stafchef Andriy Kljoejev op in het pro-Russisch neigende schiereiland Krim.

Laatst was de afgezette president in Donetsk gezien. Daar wou hij onder begeleiding van gewapende lijfwachten per vliegtuig het land verlaten. Maar naar eigen zeggen hebben grenswachten die vlucht verhinderd.

35 miljard dollar nodig

Ondertussen heeft de interim-minister van Financiën Joero Kolobov verklaard dat Oekraïne de komende twee jaar 35 miljard dollar nodig heeft. Hij roept op tot een internationale donorenconferentie.

"Het bedrag van de macro-economische hulp die Oekraïne nodig heeft, kan

35 miljard dollar bereiken in 2014-2015, zei de interim-minister. "We hebben onze westerse partners voorgesteld om een grote internationale donorenconferentie te organiseren."

Oekraïne bevindt zich op de rand van een faillissement. Zowel vanuit Europese als vanuit Amerikaanse hoek werd er sinds de afzetting van president Janoekovitsj al uitzicht geboden op financiële steun.

De Hoge Buitenlandvertegenwoordigster van de Europese Unie, Catherine Ashton, is in Kiev om te spreken over maatregelen om het politieke klimaat te bedaren en de Oekraïense economie te stabiliseren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners