Arrestanten Schiphol verdacht van voorbereiden aanslagen

31/08/10 om 13:03 - Bijgewerkt om 13:03

Het gaat om twee verdachte passagiers die dinsdagochtend op de Nederlandse luchthaven werden opgepakt.

De twee mannen die werden aangehouden op de luchthaven van Schiphol worden vastgehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Dat heeft het openbaar ministerie bekendgemaakt.

Op Schiphol werden dinsdagochtend twee passagiers van de vlucht Chicago-Amsterdam aangehouden nadat het Amerikaans ministerie van Binnenlandse Veiligheid de Nederlandse overheid had laten weten dat er in hun bagage 'verdachte' voorwerpen waren aangetroffen.

In de bagage van de verdachten bleken aan elkaar geplakte mobiele telefoons en een stapeltje horloges te zitten. Ook was een mobiele telefoon vastgekleefd op een fles geneesmiddelen tegen maagklachten. Er werden naar verluidt ook messen aangetroffen. Explosieven werden echter niet gevonden.

'Beveiliging testen'

Volgens Amerikaanse media deden bepaalde voorwerpen in de bagage denken aan een poging om de beveiliging op luchthavens te testen. Wegens de verdachte bagage moest de vlucht, zonder beide mannen, terugkeren.

De advocaat van één van beiden bevestigde dinsdag dat zijn cliënt verdacht wordt van een poging tot brandstichting en het voorbereiden van aanslagen, aldus de Volkskrant.

Later op de dag meldde het openbaar ministerie dat ook de tweede verdachte wordt vastgehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

De verdachten zijn van oorsprong afkomstig uit Jemen en waren volgens het openbaar ministerie op doorreis naar de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Volgens een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) in Nederland is de veiligheid op Schiphol niet in gevaar geweest.

Onze partners