Armoede in Ghana in 20 jaar gehalveerd

© Reuters

Het aantal Ghanezen dat in armoede leeft, is in twintig jaar tijd gehalveerd. Dat aantal ging van de helft naar een kwart van de bevolking, zo deelde de nationale statistiekdienst mee.

Ghana, de op één na grootste economie in West-Afrika, telt 25 miljoen inwoners. Volgens de gegevens leefde vorig jaar 24,2 procent van de inwoners in armoede, tegen 51,7 pct in 1992. Het criterium daarvoor was in 2013 met minder dan 3,6 cedi (de nationale munt) per dag leven. Dat is ongeveer 2,34 dollar of 3,21 euro op basis van de gemiddelde wisselkoers voor het jaar.

De programma’s tegen armoede hebben hun vruchten afgeworpen, zo zei het hoofd van de studiedienst van het statistiekbureau, Anthony Amuzu. Op het hele Afrikaanse continent is de armoede echter amper gedaald: van 56 procent van de bevolking in 1990 tot 48 procent in 2010, zo blijkt nog uit gegevens van de VN.

De algemene economische situatie in Ghana is evenwel niet goed, met onder meer een begrotingstekort van meer dan 10 procent van het bbp. De Ghanese regering deelde in augustus mee dat het mogelijk een beroep zal doen op hulp van het IMF om de munt te stabiliseren en het begrotingstekort terug te dringen.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content