Archeologen willen 3D-camera's om erfgoed te beschermen tegen IS

28/08/15 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:43

Duizenden 3D-camera's zouden volgens archeologen moeten helpen om historisch erfgoed te beschermen tegen aanvallen van de terreurgroep IS.

Archeologen willen 3D-camera's om erfgoed te beschermen tegen IS

Palmyra, op archiefbeeld uit 2008 © REUTERS

Archeologen willen duizenden 3D-camera's plaatsen in oorlogsgebieden in het Midden-Oosten om zo te voorkomen dat historische gebouwen vernield worden. Dat meldt Sky News.

5.000, zoveel camera's willen wetenschappers van de Britse Universiteit Oxford en de Amerikaanse universiteit Harvard, de komende maanden plaatsen in de oorlogszones in Syrië en Irak. Deze camera's kunnen tegen eind 2016 een miljoen beelden schieten.

Palmyra, Syrië.

Palmyra, Syrië. © AFP

Indien kwetsbare gebouwen en artefacten dan vernield worden, kunnen zij aan de hand van die beelden gereconstrueerd worden met 3D-printers, luidt de redenering.

Het idee komt er nadat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) eerder deze week beelden verspreidde van de vernietigde tempel in Palmyra. 'Palmyra wordt het symbool van de culturele beeldenstorm van IS', vertelt Roger Michel van het Britse Instituut voor Digitale Archeologie. Maar volgens hem is er ook hoop. 'Door de historische relikwieën digitaal op te slaan, blijven ze toch voor een deel buiten het bereik van vandalen en terroristen.'

Voorts hoopt zijn team dat de camera's ook gebruikt kunnen worden door onervaren gebruikers zoals militairen en humanitaire medewerkers. Aan elke camera hangt een kostenplaatje van 20 pond of 17,5 euro.

Campagne financieren

De historische stad Palmyra is sinds eind mei in handen van IS. Sindsdien heerst er wereldwijd grote bezorgdheid dat de extremisten de historische sites zouden vernietigen in 'de stad van duizend zuilen.' De terroristen vinden dat de oude relieken afgoderij promoten en willen ze daarom opblazen, maar het zou ook kunnen dat ze de schatten verkopen om hun campagne te financieren. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners