Arbeiders Fukushima gewond door straling

24/03/11 om 09:31 - Bijgewerkt om 09:31

Twee van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen met brandwonden aan de benen.

Arbeiders Fukushima gewond door straling

© NISA/EPA

In de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan hebben drie arbeiders een gevaarlijke hoeveelheid radioactieve straling opgelopen. Twee van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen met brandwonden aan de benen. Dat hebben het Japanse agentschap voor nucleaire veiligheid (NISA) en uitbater Tokyo Electric Power Company (Tepco) gemeld via het persagentschap Kyodo.

Het drietal is donderdagmiddag (Japanse tijd) blootgesteld aan 170 tot 180 millisievert straling. Zij waren kabels aan het leggen naar reactor 3. Uitbater Tepco heeft sommige arbeiders teruggeroepen uit veiligheidsoverwegingen.

Volgens Kyodo heeft het ministerie van Gezondheid een maximale grens van 250 millisievert straling opgelegd voor de arbeiders die in de getroffen kerncentrale werken.

Herstellingswerken

Technici hervatten donderdag de herstellingswerken aan reactor 3, nadat de werkzaamheden woensdagmiddag waren opgeschort omdat er zware rook opsteeg uit de reactor. Dat is inmiddels niet meer het geval. Het is niet duidelijk waar de rook vandaan kwam.

Het NISA deelde donderdag mee dat de elektriciteitsvoorziening in de controlekamer van reactor 1 gedeeltelijk hersteld is. De kerncentrale Fukushima Daiichi telt 6 reactoren, waarvan de elektriciteitstoevoer onderbroken werd na de zware aardbeving annex tsunami van 11 september. Daardoor raakte het koelsysteem buiten gebruik.

(KVDA)

Onze partners