Arabische revolutiegolf blijft in beweging

© reuters

Niet alleen in Libië bereikt de onrust haar hoogtepunt, ook in tal van andere landen zwelt de noodkreet voor democratie aan. Zo kwamen in Marokko voor het eerst duizenden mensen op straat.

Marokko
Zondag vond de eerste grote betoging in Marokko plaats sinds de onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In het grootste deel van Marokko verliep het protest vreedzaam, maar op enkele plaatsen kwam het tot incidenten.

Zo moest de politie in de stad Al Hoceima traangas inzetten toen betogers stenen gooiden naar het commissariaat en auto’s in brand staken.

In de toeristische hoofdstad Marrakesh richtten de betogers hun agressie op winkels en restaurants. Gelijkaardige incidenten werden opgetekend in Larache en Tétouan. In de hoofdstad Rabat manifesteerden tussen de 3.000 en 4.000 personen tegen het regime.

“We eisen een hervorming van de grondwet, het ontslag van de regering en de ontbinding van het parlement”, was te lezen in een van de oproepen op de sociale netwerksite Facebook.

Marokko is een monarchie met een uitgebreide macht voor de koning, op dit moment Mohammed VI.

Jemen In Jemen vonden dit weekend opnieuw gewelddadige confrontaties plaats tussen aanhangers en tegenstanders van het regime van president Ali Abdallah Saleh.

Volgens medische bronnen werden vier mensen doodgeschoten in Aden, de belangrijkste stad in het zuiden. Twee meisjes van 9 en 11 raakten gewond toen de politie het vuur opende tijdens de begrafenis van een manifestant.

In de hoofdstad Sanaa schoot de oproerpolitie op duizenden betogers die van de universiteit naar het ministerie van Justitie trokken. Daarbij kwam volgens een medische bron een man om het leven.

Sinds het begin van de betogingen op 16 februari werden 12 manifestanten gedood.

President Saleh, al 32 jaar aan de macht, noemde zijn land zaterdag een democratie. “Iedereen heeft het recht zijn mening uit te drukken via de democratische kanalen. Daarvoor moet de bevolking niet op straat komen en de hoofdstad blokkeren.”

Saleh heeft op 2 februari beloofd hervormingen door te voeren en zich niet kandidaat te stellen voor een nieuwe ambtstermijn in 2013. Hij liet maandag weten alleen te vertrekken “na verkiezingen”.

Bahrein
Op het Bahreinse Parelplein in Manama zijn alweer duizenden manifestanten samengetroept, nu kroonprins Salman bin Hamad Al-Khalifa de tanks en pantservoertuigen van het leger heeft teruggeroepen.

De terugtrekking was een van de voorwaarden van de oppositie om in dialoog te gaan. De politie blijft intussen wel actief en zette zaterdagmiddag nog traangas in om de menigte op het bewuste plein uiteen te drijven.

Een van de belangrijkste sjiitische verzetsleiders, Ali Salmane, roept de manifestanten intussen op onder alle omstandigheden vreedzaam te blijven. “De wereld volgt de jongerenbeweging in Bahrein als nieuwe vreedzame ervaring na die in Tunesië en Egypte”, aldus Salmane.

De oppositie knoopt voorzichtig gesprekken aan over politieke hervormingen, maar blijft het ontslag eisen van de huidige regering.

Jordanië
Koning Abdallah II heeft zondag de regering, het parlement en justitie aangemaand om zo snel mogelijk “reële politieke hervormingen” door te voeren, een “algemene dialoog” op te starten en de strijd te voeren tegen corruptie.

De Jordaanse koning voelt duidelijk de warme adem van de Arabische revolutionairen in de nek. Begin deze maand benoemde hij al een nieuwe ministerploeg die werk moest maken van politieke en economische hervormingen.

In Jordanië kwamen de voorbije weken enkele duizenden hervormingsbetogers op straat. Aanhangers van de regering bestormden vrijdag een manifestatie van honderden jongeren. De regering veroordeelde meteen deze eerste gewelddadige confrontatie tegen een “vreedzame betoging”.

Algerije
Verschillende betogers raakten dit weekend gewond in de hoofdstad Algiers toen de oproerpolitie een massabetoging verhinderde.

Ook vorige week werd een anti-regeringsbetoging met 2.000 manifestanten geblokkeerd door de politie.

Egypte
In Egypte waarschuwde oppositieleider en Nobelprijswinnaar Mohammed el-Bareidi voor het te snel organiseren van nieuwe verkiezingen. Volgens hem zal dan “het oude regime zich onder een nieuw masker gewoon weer installeren”.

De gematigde islamitische partij Al-Wasat Al-Jadid werd zaterdag als eerste partij sinds de val van president Mubarak erkend door een rechtbank in Caïro.

Zowel de banken als de belangrijkste fabriek hebben het werk intussen hervat.

Tunesië
Enkele duizenden Tunesiërs blijven op straat komen tegen de overgangsregering van Mohamed Ghannouchi. Vooral het feit dat Ghannouchi een trouwe bondgenoot van president Zine El Abidine Ben Ali is, stuit de betogers tegen de borst.

Ondertussen eiste de interimregering dat Saoedi-Arabië dringend uitsluitsel zou geven over het “mogelijke overlijden” van Ben Ali. Als hij nog in leven is, vordert Tunesië zijn uitlevering.

Ben Ali vluchtte op 14 januari naar Saoedi-Arabië na hevige protesten van het volk.

Andere landen
Ook in Iran, Irak, Syrië en zelfs in Djibouti en China laat de hervormingsrevolutie haar gezicht zien.

In Syrië meldde de website van de oppositie, all4Syria.info, dat meer dan honderd Syriërs donderdag in Damas hebben gemanifesteerd tegen de brutale politiepraktijken.

In Djibouti is het tot gewelddadige aanvaringen gekomen tussen de politie en duizenden mensen die protesteerden tegen het regime van president Ismaël Omar Guelleh. Guelleh is er aan de macht sinds 1999.

In Irak kwam het dit weekend tot confrontaties met ordetroepen en ook in Iran werd er traangas ingezet tegen de verzamelde betogers.

Tientallen mensen demonstreerden in China voor meer democratie. De autoriteiten waren er echter snel bij om deze mini-revolutie de kop in te drukken. Meer dan honderd mensen werden gearresteerd en sommigen zouden ook vermist zijn. Op internet werd onder meer het woord ‘jasmijn’ – verwijzend naar de Tunesische Jasmijnrevolutie – gecensureerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content