Arabische Liga wil waarnemers weg uit Syrië

02/01/12 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:17

Ondertussen waarschuwt de Syrische protestbeweging de Arabische Liga voor bedrog door het regime.

De adviesraad van de Arabische Liga vraagt zijn eigen waarnemers Syrië terug te trekken. De Arabische Liga vindt dat het zich door "het aanhoudende geweld tegen betogers in het land" nu "belachelijk" aan het maken is.

Dat de Syrische protestbeweging de waarnemers van de Arabische Liga vraagt om meer actie te ondernemen tegen het geweld van de Syrische overheid tegen betogers, bewijst dat de missie geen succes is.

De waarnemers worden door het regime fel beperkt in hun bewegingsvrijheid. Het geweld houdt dan ook niet op, integendeel. Lokale activisten zeggen dat er de voorbije dagen zo'n 150 betogers gedood werden.

De Syrische protestbeweging heeft ook kritiek op de missie zelf. Volgens de beweging doen de waarnemers in bolwerken van de oppositie te weinig om de onderdrukking te stoppen. Zo werden betogers in Daria die de waarnemers verwelkomden, aangevallen door de politie. Daardoor vielen een onbekend aantal doden en zeker twintig gewonden.

'Missie wordt bedrogen'

De oppositie waarschuwt de waarnemers ook dat ze bedrogen worden: zo werd een aantal waarnemers onlangs naar Daria gebracht, waar hevig protest gevoerd wordt tegen de regering. Volgens de oppositie ging het echter niet om Daria zelf maar een oord in de buurt, waar regimegetrouwen wonen. "De regering had ervoor gezorgd dat alle richtingaanwijzers en straatnamen aangepast waren", zo luidt het.

De adviesraad van de Arabische Liga pikt die situatie niet langer: "Alles gebeurt onder de ogen van de waarnemers en dat maakt het Arabische volk kwaad. We geven het regime nu een dekmantel om gewoon voort te doen met hun onmenselijke acties", aldus voorzitter Salem al-Diqbassi.

Leider missie ter discussie

De leider van de waarnemersmissie, de Soedanese generaal Mohammed Ahmed Moustapha al-Dabi, zorgde al snel voor kritiek. Hij zou teveel de kant van het regime van Bashar al-Assad kiezen en zijn eigen waarnemers tegenspreken. Zo sprak hij de getuigenis van een waarnemer tegen die over sluipschutters sprak

Daarnaast verzwakt hij de geloofwaardigheid van de missie omdat hij al jaren een sterkhouder is van het regime van de Soedanese president Omar al-Bashir. Al-Bashir wordt gezocht door het Internationale Strafhof voor genocide en misdaden tegen de mensheid. Foreign Policy noemt hem daarom "de meest onwaarschijnlijke leider van een humanitaire missie ter wereld".

De Arabische Liga stuurde een zestigtal waarnemers naar Syrië om de situatie te controleren, maar de Syrische veiligheidstroepen blijven zware middelen inzetten om de betogers uiteen te drijven. (Belga/SD)

Onze partners