Arabische lente inspireert Amerikaanse herfst

Het bijna drie weken oude Occupy Wall Street-protest in New York bracht gisteren duizenden mensen op de been in het financiële hart van de VS, de grootste betoging tot dusver. Woordvoerders spreken van een Amerikaanse herfst, een allusie op de Arabische lente.

Ooit kwamen Wall Street-handelaars er een frisse neus halen tijdens hun lunchpauze, sinds 17 september is het rustige Zucottipark in Lower Manhattan een protestkamp. Honderden mensen uit de hele VS hebben er hun tenten opgeslagen, net tegenover Liberty Plaza, het voormalige hoofdkwartier van de Nasdaq-beurs.

Gisteren hielden ze hun grootste betoging tot dusver. Duizenden mensen stapten van het Zucottipark naar de omgeving van het stadhuis. Opvallend daarbij was dat grote vakbonden zich bij het protest hadden aangesloten.

Hebzucht van Wall Street

De beweging klaagt de hebzucht van Wall Street en het kapitalistische systeem aan en eist meer democratie en meer vrijheid. Tot het protest was in juli opgeroepen door Adbusters en Anonymous, twee groepen van sociale activisten, kunstenaars en hackers.

“We proberen te bouwen aan een gemeenschap, een cultuur zoals we die graag zouden zien in de wereld”, legt filosofiestudent Isham Christie uit, een van de organisatoren. “Mensen die zich vervreemd voelen van de consumptiemaatschappij, mensen die hun baan of huis kwijt zijn, kunnen naar hier komen en steun krijgen”, zegt Christie. “We proberen een alternatief uit te bouwen voor een samenleving die mensen uitbuit en onderdrukt.”

“Ik verzet me tegen de 1 procent die het hele land bezitten en zich van niemand iets aantrekken”, zegt de in Turkije geboren Gaye Ajoy. Hij vergelijkt de standpunten van de demonstranten met die van de protestbewegingen in de jaren zestig en zeventig, met activisten als Martin Luther King Jr. en Gloria Steinam.

Arabische lente

Cornel West, hoogleraar aan de Princeton-universiteit en prominent activist, wijst op de grote verscheidenheid bij de demonstranten. “Het is prachtig om al die verschillende kleuren te zien, mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s, verschillende culturen hier allemaal samen aan Liberty Plaza.”

West spreekt van een Amerikaanse herfst en vergelijkt die met de Arabische lengte. Hij is ervan overtuigd dat het protest lang zal aanhouden. “We moeten dit gaande houden want op de hebzucht van Wall Street kun je onmogelijk in één of twee eisen reageren.”

“Uiteindelijk hebben we het hier over wat Martin King een revolutie zou noemen – een overdracht van de macht van oligarchen aan gewone mensen van alle keuren. En dat is een stapsgewijs proces, het is een democratisch proces, een vreedzaam proces – maar het is een revolutie.”

Geen hiërarchie

De Occupy Wall Street-beweging heeft geen hiërarchische structuur. Iedereen kan het woord nemen en deelnemen aan discussies, iedereen kan verantwoordelijkheid nemen – of die weigeren.

Brian Phillips, een 25-jarige Google-consultant en journalist uit Washington, is nog maar pas in New York en hij is al de communicatieverantwoordelijke van het protest. Zoals zoveel anderen heeft hij zijn vroegere leven opgegeven om deel te nemen aan de beweging. “Ik heb mijn baan opgezegd en ben al liftend hiernaartoe gekomen. Ik ben hier om te blijven en deze kerels een handje toe te steken.”

Andere steden

Communicatie, zowel interne als externe communicatie, is een van de sleutelelementen van het protest. De demonstranten maken gebruik van websites, webcasts, tweets en livestreams. Op die manier blijven ze ook in contact met gelijkaardige bewegingen in binnen- en buitenland.

“Omdat we uitzenden vanuit Occupy Wall Street, het hoofdkwartier van de revolutie, zijn er nu ook bezettingen begonnen in tien andere steden in de Verenigde Staten. We hebben Boston, Chicago, LA, Austin, Charlotte. Het wordt groot – en het groeit sneller dan we verwacht hadden”, zegt Philips.

Op 15 oktober vinden op verschillende plaatsen in de wereld gelijkaardige protestacties plaats.

Massale en brutale arrestaties

Occupy Wall Street krijgt ook steeds meer nationale en internationale media-aandacht, dankzij de steun van bekende figuren als wetenschapper Noam Chomsky, documentairemaker Michael Moore en rapper Immortal Technique.

De massale arrestaties leverden de beweging nog meer aandacht op. De New Yorkse politie hield op 24 september tachtig mensen aan tijdens een niet toegestane betoging naar het VN-hoofdkwartier. Vorig weekend werden honderden manifestanten ingerekend toen ze naar Brooklyn Bridge stapten. Tijdens de betoging van gisteren (woensdag) werden 28 mensen opgepakt. De manifestanten zeggen dat de politie telkens brutaal optreedt.

Maar Phillips loopt niet hoog op met de media-aandacht. “De huidige mediabedrijven – NBC, MSN en al die andere – gaan niet echt berichten over ons, ze gaan de waarheid niet vertellen. Ze gaan de wereld niet vertellen wat er echt aan het gebeuren is.” (IPS/CP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content