Arabische landen dringen bij VN aan op machtswissel in Syrië

25/01/12 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

De Arabische landen roepen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op hun plan voor een machtswissel in Syrië te ondersteunen.

Volgens sjeik Hamad bin Jassim al-Thani, de buitenlandminister van Qatar, staan de landen van de Arabische Liga "en bloc" achter het plan en zullen ze zich ook op die manier tot de VN wenden.

De sjeik zei in een interview met de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat er behalve Syrië maar één land is dat die aanpak niet ondersteunt. De voorbije maanden probeerde vooral Libanon dwangmaatregelen tegen het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad te verhinderen. De pro-Iraanse sjiitische beweging Hezbollah, die banden heeft met Assad, zit in Beiroet in de regering.

Syrisch regime verwerpt machtswissel

De Arabische Liga stelde het voorbije weekeinde voor in Syrië een regering van nationale eenheid te vormen. De organisatie vroeg aan Assad ook zijn bevoegdheden af te staan aan zijn vicepresident. Het Syrische regime verwierp de vraag bijna onmiddellijk. Ook de Syrische oppositie wil niet weten van een machtswissel binnen de oude leiding.

Meer dan 5.600 doden

Het regime van Assad treedt sinds maart vorig jaar met harde hand op tegen de steeds beter georganiseerde protestbeweging. De VN schat dat tot nu toe al meer dan 5.600 mensen werden gedood door de veiligheidstroepen. Duizenden Syrische soldaten zijn gedeserteerd. (Belga/SD)

Onze partners