APEC-leiders aan Trump: "We beloven elke vorm van protectionisme te bestrijden"

21/11/16 om 07:04 - Bijgewerkt om 07:22

Bron: Belga

De leiders van de 21 lidstaten van de 'Asia-Pacific Economic Cooperation' (APEC) beloofden zondag om "elke vorm van protectionisme te bestrijden", in de slotverklaring van een top die overschaduwd werd door de Amerikaanse toekomstige president Donald Trump.

APEC-leiders aan Trump: "We beloven elke vorm van protectionisme te bestrijden"

Japans premier Shinzo Abe tijdens de APEC-bijeenkomst in Lima, 19 november 2016. © REUTERS

De lidstaten zullen ook "devaluaties met concurrerende doeleinden" vermijden, zo zeiden ze ook aan het einde van de jaarlijkse APEC-bijeenkomst in Lima.

In de slotverklaring bevestigden de leiders dat ze actief zullen werken aan de oprichting op lange termijn van een volledig geïntegreerde vrijhandelszone voor de regio Azië/Stille Oceaan.

Delen

De verkiezing van Donald Trump dreigt de zaken te veranderen voor de regio.

De terugkeer naar het protectionisme zou volgens de APEC-leiders "het handelsverkeer enkel verminderen en het internationale economische herstel vertragen".

De verkiezing van de Amerikaanse miljardair Donald Trump, die protectionistische maatregelen beloofde, dreigt de zaken te veranderen voor de regio Azië/Stille Oceaan, die bij huidig president Barack Obama centraal stond in zijn strategie voor economisch herstel.

Lees meer over:

Onze partners