‘Apathie Griekse autoriteiten slaat om in misbruik van vluchtelingen’

© REUTERS

‘Op het Griekse eiland Kos is er geen georganiseerde opvang voor de duizenden vluchtelingen’, stelt de humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vast. De voorbije dagen was Artsen Zonder Grenzen er getuige van intimidatie van de migranten en vluchtelingen.

Ondanks de herhaalde oproepen van de artsen om een degelijke en humane opvang te voorzien op Kos, hebben de Griekse autoriteiten nog steeds geen actie ondernomen.

In de maand juli kwamen meer dan 7.000 vluchtelingen aan op het eiland, een verdubbeling ten opzichte van juni. Ze hebben er geen toegang tot toiletten of douches, sinds april wordt er geen voedsel bedeeld. Hoewel er op het eiland voldoende terreinen beschikbaar zijn, werden geen opvangplaatsen geopend. De voorbije dagen ondernam de politie actie om de mensen te verjagen uit publieke plaatsen.

Brandblussers om mensen uiteen te drijven

Woensdagochtend waren er zo’n 2.000 mensen aanwezig in het stadion, onder wie veel families met kleine kinderen en baby’s. De politie kon de situatie niet meer aan en sproeide met brandblussers in de hoop de mensen uiteen te drijven. ‘Artsen Zonder Grenzen is erg ongerust over de situatie in Kos’, zegt Brice de le Vingne van AZG. ‘Wat eerst leek op apathie wordt nu misbruik door de overheid, met toenemend geweld tegen deze kwetsbare bevolking.’

AzG biedt medische hulp in het Captain Elias hotel, waar honderden vluchtelingen onderdak zoeken. Ze verblijven er 10 tot 15 dagen in afwachting van hun registratie door de Griekse politie, die hen de nodige papieren geeft om verder te reizen. De organisatie organiseert eveneens mobiele klinieken en deelt materiaal uit aan de vluchtelingen die in de parken en andere publieke plaatsen verblijven. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content