'Antisemitisme in Europa neemt toe'

08/11/13 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

De Kristallnacht mag dan al 75 jaar achter ons liggen, antisemitisme blijft weldegelijk een probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Bureau voor de Grondrechten.

'Antisemitisme in Europa neemt toe'

Op 9 november is de Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme, de dag waarop de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 wordt herdacht. © Wikipedia

Op 9 november is de Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme, de dag waarop de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 wordt herdacht. In dat kader stelt het Europees Bureau voor de Grondrechten de resultaten voor van een onderzoek naar antisemitisme in acht EU-lidstaten, waaronder België. In die acht landen woont 90 procent van de Europese Joden.

Internet

Uit het onderzoek blijkt dat 66 procent van de Joodse respondenten in Europa antisemitisme een probleem vindt en dat driekwart meent dat het probleem de voorbije vijf jaar is geëscaleerd. De deelnemers aan het onderzoek maken zich vooral zorgen over verbaal geweld en antisemitisme op het internet.

Ook 77 procent van de Joodse respondenten die in België wonen, zegt antisemitisme als een groot probleem te ervaren. Bijna 90 procent vindt dat het antisemitisme in de voorbije vijf jaar is toegenomen. Een op tien onder hen werd in diezelfde periode slachtoffer van haatboodschappen of geweld omdat ze Jood zijn.

Discussiefora van kranten

"De Joodse gemeenschap vraagt een sterk moreel, politiek en juridisch antwoord op het antisemitisme", zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding. Fysiek geweld tegenover Joden mag dan wel beperkt blijven tot geïsoleerde gevallen, het antisemitisme steekt nu vooral op het internet de kop op.

"Sinds 2006 gaat een groot deel van de meldingen van antisemitisme bij het Centrum over het internet", zegt De Witte. Vooral de socialenetwerksite Facebook en de discussiefora van kranten blijken een broeihaard voor antisemitische boodschappen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners